Societat

L’opció de Valls a Barcelona aixeca menyspreu i recels

Els partits retreuen a Ciutadans que pensi en algú que no coneix la ciutat per aspirar a l’alcaldia de la capital catalana

El PSC proclama Collboni, que arrenca prometent pisos d’habitatge social

Sense ser candidat a res, sent només un globus sonda que Ciutadans encara està mesurant fins a quina altura pot arribar o si rebentarà en plena ascensió, l’ex-primer ministre de França Manel Valls ja marca els primers embats del que serà una llarga i dura batalla per l’alcaldia de la ciutat de Barcelona. L’aparició divendres del nom de Valls com a possible cap de llista del partit taronja per a Barcelona, confirmada ahir pel mateix Albert Rivera, va aixecar ahir reaccions de la pràctica totalitat dels partits amb representació al consistori del cap i casal, amb posicions que van anar del menyspreu més absolut a la idea de posar un nouvingut a dirigir Barcelona fins al recel sobre l’impacte que pot tenir en el votant la figura del polític francès nascut fa 56 anys al barri d’Horta.

El que va triar l’opció del menyspreu va ser Jaume Collboni, que ahir va ser ratificat per la federació de Barcelona del PSC per liderar la llista del partit a les municipals. Sense citar-lo directament, l’alcaldable socialista va titllar Valls de fracassat. En el discurs que va fer per agrair la confiança del partit, Collboni va reivindicar la importància de la figura de l’alcalde de Barcelona i va dir que aquest càrrec no es pot concebre “com un premi de consolació de carreres polítiques fracassades”, amb una clara al·lusió a l’ex-primer ministre francès, que prové de la mateixa família ideològica que els socialistes catalans, tant que en les eleccions europees del 2014 va participar en l’acte principal de campanya on va ser fortament ovacionat.

Collboni també es va referir indirectament a Ciutadans per retreure’ls el fet que la designació de Valls suposa fer saltar pels aire el sistema d’elecció per primàries que el partit taronja havia imposat com a mostra de funcionament democràtic intern.

Aquesta va ser, precisament, la mateixa crítica que va deixar anar ahir el president del Partit Popular de Catalunya, Xavier García Albiol, que va retreure a Rivera el fet d’haver aparcat les primàries. “Això demostra que a Ciutadans es fa exclusivament allò que diu el seu cap”, va afirmar García Albiol.

La reacció també va venir del costat de PDeCAT, que sí que està immers en un procés de primàries. Un dels seus alcaldables, Carles Agustí, va reaccionar amb recel a la irrupció del nom de l’ex-primer ministre francès demanant a ERC que reaccioni davant aquesta possibilitat i accedeixi a fer una llista unitària del sobiranisme per fer front a Ciutadans. Amb més tranquil·litat, i “sorpresa”, va reaccionar l’altre alcaldable del PDeCAT, Neús Munté, que va subratllar el fet que Valls va ser “rebutjat pel mateix Partit Socialista francès”, i va posar l’accent en el desconeixement que el polític francès té de la ciutat on va néixer fa 56 anys. “Això diu molt de la connexió de Ciutadans amb la ciutat de Barcelona”, va reblar Munté.

El talent, segons Rivera

Per la seva part, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va confirmar ahir en un acte de partit a San Lorenzo del Escorial que la seva formació treballa per incorporar Manuel Valls i que no serà l’únic fitxatge de fora del partit, ja que la idea és “incorporar molts independents a les llistes”. Segons Rivera s’ha de prioritzar “el talent” i per això el partit ha d’estar obert a incorporacions com les de Valls, una opció que va dir que confia que “acabi arrelant”. El líder taronja va dir que amb aquestes incorporacions, Ciutadans pretén allunyar-se del model de partit del PP i el PSOE, i reformular el que ha de ser un partit.

Viatge al centre dels barcelonins

Una promesa, la primera: “Construiré 1.000 habitatges de lloguer a preu assequible cada any.” Així va arrencar ahir Jaume Collboni la seva precampanya electoral en un recorregut que serà llarg però que, segons el seu discurs davant la militància socialista, pretén ser un viatge a l’espectre del centre polític per recollir vots de tots els costats. De manera clara i directa, el ja alcaldable del PSC a Barcelona va apel·lar als votants dels comuns desencantats amb la gestió d’Ada Colau, també als votants de Ciutadans per convèncer-los que l’opció socialista és la de fer una ciutat “d’integració, multicultural, bilingüe i d’identitats compartides” i, finalment, va fer una crida als “catalanistes constructius i pactistes” amb el missatge que “amb l’opció socialista el catalanisme també avançarà”. Collboni es va definir com un “patriota de Barcelona”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses