Societat

Pendents 40.000 peticions de la renda garantida

Els promotors de la ILP denuncien la falta de resposta de l’administració i la denegació sense motiu d’algunes sol·licituds

La comissió no descarta convocar una vaga de fam indefinida

La comissió promotora de la ILP de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) va denunciar ahir que, segons els seus càlculs, hi ha 40.000 sol·licituds pendents de resoldre i van amenaçar de fer una vaga de fam indefinida per exigir-ne el compliment. Els impulsors de la llei, aprovada per unanimitat el juliol passat, van alertar que s’estan produint situacions “molt greus” causades per impagaments derivats del silenci administratiu, de la denegació d’algunes sol·licituds sense justificar-ne el motiu i del retard que provoquen els requeriments d’informació addicional en dates properes a la fi del termini.

El portaveu de la comissió, Diosdado Toledano, va responsabilitzar la conselleria de Treball d’una situació de “violència social”, alhora que va acusar el departament d’incomplir la llei de transparència en no facilitar les dades sobre el nombre de sol·licituds. Segons Toledano, les entitats atenen persones que es troben “molt angoixades” i que, en alguns casos, fins i tot han manifestat que “es volen suïcidar” després que hagin passat sis mesos des que van iniciar els tràmits per cobrar la renda garantida. En molts casos, els afectats formen part de col·lectius vulnerables com els sensesostre o les famílies monoparentals. Per això, la comissió va registrar ahir al Parlament una carta en què exigeix que s’adoptin les mesures necessàries per fer complir plenament la llei de la RGC.

Toledano va dir que sovint es dona el cas que un cop ha expirat el termini de resposta d’una sol·licitud per part de l’administració, fet que es denomina silenci positiu i que comporta la concessió de l’ajuda de manera automàtica, aquesta és denegada, la qual cosa va recordar que “no és legal”. “Ens arriba molta gent dient que el silenci positiu no es paga”, va assegurar el portaveu de la comissió. En aquest sentit, la carta entregada al Parlament de Catalunya també reclama “l’abonament immediat” dels expedients que tenen silenci positiu.

Alhora, Toledano va lamentar que l’administració demani informació als sol·licitants poc abans que finalitzin els terminis, assenyalant que el marge de temps fa impossible facilitar les dades que els són requerides.

De fet, la comissió va destacar que aquests casos es multipliquen “de manera sistemàtica” i ho va justificar per una “voluntat deliberada” de “retallar” el nombre d’ajuts concedits. Els promotors de la ILP van negar que l’aplicació de l’article 155 tingui relació amb els inconvenients que es troben els qui demanen la RGC, però van reconèixer que la falta de govern també en dificulta la correcta implementació.

La carta està signada per diferents entitats socials i partits, entre les quals hi ha nombroses associacions de veïns, Marea Pensionista, Catalunya en Comú i el PSC, entre d’altres. També té el suport explícit dels alcaldes de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi de Llobregat i Montornès del Vallès.

LA XIFRA

75.000
cites prèvies sol·licitades fins al febrer per demanar l’ajut, de les quals 40.000 no han obtingut resposta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona