Societat

Tancats pels drets dels immigrants

La cohesió social es basa en la igualtat de drets i deures per a tothom, i per això el dret a vot dels immigrants és bàsic per a la convivència

Des del 21 d’abril, una trentena d’immigrants fan una tancada a l’antiga escola Massana, de Barcelona, per denunciar la situació de precarietat i de vulneració de drets en què es troba el seu col·lectiu a Espanya arran de la inflexibilitat i rigidesa de la llei d’estrangeria vigent. Volen denunciar, entre altres problemes, l’existència de racisme institucional, la necessitat d’un canvi en la normativa d’estrangeria i de promoure les condicions necessàries per legitimar el dret a vot d’aquestes persones.

El racisme institucional és difícil de combatre, en ser molt més subtil i estar legitimat pel mateix sistema. És més perillós perquè implica que els principis de l’estat de dret es debiliten, i que hi ha un rerefons de segregació i de desigualtat de drets i garanties. Lluitar contra aquest tipus de racisme és una qüestió de justícia social, ja que els drets són inherents a la persona per la seva condició de persona i no per l’origen o color de pell. La llei d’estrangeria és més policial que integradora i de foment de la igualtat. Les polítiques d’immigració espanyoles es basen en el mercat de treball i consideren l’estranger com mà d’obra, no es va més enllà. La regularitat de les persones depèn del factor treball. Les seves vides i les de les seves famílies depenen d’obtenir i mantenir un contracte laboral, fet que els porta a suportar condicions de semiesclavitud. Des de Càritas som testimonis de la cronificació de la situació d’irregularitat administrativa de moltes persones immigrades, cosa que els fa més vulnerables que fa deu anys. El sistema no preveu accions formatives ni integradores per enlloc i contribueix a l’exclusió d’una part de la societat. L’eix central de qualsevol política migratòria que busqui la cohesió social i la convivència ha de reposar en el concepte de ciutadania, amb la finalitat que les persones estrangeres puguin tenir igualtat de drets, deures i oportunitats que la resta de la població. En aquest sentit, el dret a vot dels estrangers, per exemple, és un dels aspectes bàsics.

Responsabilitat d’ajudar la família

Jove de 19 anys arribat de fa poc i en situació administrativa irregular. Càritas està donant suport en les necessitats bàsiques, amb coordinació amb serveis socials. Ha deixat la seva família que confia en ell i aquest fet encara el pressiona més. Aquesta sensació, comenta ell, “és de molt responsabilitat”, per això necessita treballar, guanyar-se la vida i ajudar-los. Es demanen 169 € per a dies de pensió.

Ref. 1533

Aturat i sense papers

Jove de 23 anys aturat i sense papers. Ocupa una casa amb altres compatriotes, però ja els han dit que l’han de deixar. No tenir la documentació el situa en un alt nivell de vulnerabilitat social. A Càritas, s’atén aquest jove, se l’escolta i se l’acompanya. Ha deixat pare, mare i quatre germans que esperen ajuda des de Catalunya. Es demanen 114 € per a uns dies de pensió.

Ref. 1530

Sense cap ajuda del pare

Mare i fill menors d’edat. Sense cap ingrés. Està pendent de rebre una renda garantida, però ara la situació és precària i ha calgut fer algunes ajudes d’urgència. La mare comenta que fa temps que no treballa, però, a més, no rep ajuda del pare del seu fill. Una amiga de la família els està ajudant fins que es faci efectiva la renda garantida. Es demanen 89 € per cobrir una despesa d’ulleres.

Ref. 1535

Sola i amb dos fills menors

Mare amb dos fills menors. Té una renda garantida de ciutadania. Fa un parell de neteges de cases, però no és suficient per arribar a cobrir les despeses. El pare fa tres anys que va marxar al país d’origen, ja que aquí no trobava feina. La mare no va voler tornar i va decidir quedar-se. L’ajuden dues amigues. A Càritas recull aliments de primera necessitat. Es demanen 400 € per a tràmits administratius de vital importància per a l’estabilitat de la família.

Ref. 1531

Necessita ajuda psicològica

Família amb dos fills menors. Els ingressos provenen d’una renda garantida. El pare està fent una formació en neteja industrial. La mare està fent orientació laboral amb Càritas. Un dels fills necessita ajuda psicològica per problemes de conducta. Estan amoïnats per la situació i pel cost que els genera. Es demanen 103 € per a aquesta despesa.

Ref. 1532

Necessiten medicació

Parella amb 4 fills menors. Sense ingressos estables. Han iniciat la tramitació de la renda garantida. La mare assisteix al projecte Ubuntu d’atenció psicosocial per la situació socioeconòmica que viu. El pare fa recerca de feina i ha iniciat un taller relacionat amb el sector de l’alimentació. Es demanen 65 € per a medicació.

Ref. 1534



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona