Societat

Societat

Prevenció a la carta contra la demència

La Fundació Pasqual Maragall estudiarà el risc a cinc anys vista en persones amb problemes de memòria

Crea una unitat única al món

Davant la inexistència d’un tractament contra l’Alzheimer, cada vegada més es busquen evidències científiques que validin l’eficàcia de la prevenció. Ahir, la Fundació Pasqual Maragall va presentar un nou projecte que treballarà en aquesta línia. Es tracta de la Unitat de Recerca Clínica en Prevenció de la Demència, impulsada pel Barcelona Beta Brain Research Center (BBRC), el centre de recerca de la fundació, que desenvoluparà un estudi pioner a tot el món per analitzar el risc de desenvolupar demència a cinc anys vista. Hi participaran 400 persones voluntàries, de 60 a 80 anys, que ja hagin tingut alguna percepció subjectiva de pèrdua de memòria.

L’objectiu últim de l’estudi, segons va explicar ahir el director científic del Programa de Prevenció de l’Alzheimer de la fundació, José Luis Molinuevo, és “generar i validar científicament” el coneixement necessari per poder oferir a les persones “pautes de prevenció de manera personalitzada”. La selecció dels participants es farà a través de la pàgina web www.prevenciódemencia.org. S’escolliran aquells que, sobre la base d’una sèrie de preguntes, es consideri que presenten un risc major de desenvolupar la demència. I els seleccionats seran sotmesos a una sèrie de proves cognitives, de neuroimatge i genètiques. “Amb el conjunt de la informació s’aplicarà un algoritme que indicarà el percentatge de risc estimat de patir demència en els pròxims cinc anys”, subratlla Molinuevo. Ja hi ha estudis generals que indiquen que el 50% de les persones amb pèrdues subjectives de memòria que tenen altres marcadors positius poden evolucionar cap a algun tipus de demència. Aquest estudi oferirà un percentatge de risc individual. L’estudi també avaluarà l’impacte emocional i oferirà als seleccionats pautes de prevenció, així com poder participar en alguns estudis clínics que s’estan fent a escala europea. “No només sabran el percentatge de risc, sinó també tindran el major nombre de solucions que ara per ara es poden oferir.” Se sap, per citar només un exemple, que la dieta mediterrània ajuda a retardar l’aparició de la demència.

Jordi Camí, també doctor de la fundació, va expressar la seva confiança que el procediment sigui validat i sigui incorporat al sistema públic de salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà