Societat

Reaprofitar per lluitar contra la fam

Un supermercat ven productes aprofitats, és accessible a tothom, a preus reduïts i dona feina a gent amb dificultats per accedir al mercat laboral

Cada any es llencen 262.000 tones de menjar a Catalunya. Per contra, existeix una fam silenciada: persones que no poden accedir a certs aliments perquè no disposen de recursos per fer-ho. Però què passaria si tot el menjar que es llança es reaprofités? La jornada DeBonProfit, que va tenir lloc a la Universitat Pompeu Fabra, va demostrar el gran potencial que hi ha darrere del reaprofitament alimentari. Una de les experiències va ser LeO, suport sostenible per a les famílies, un nou concepte de supermercat que desenvolupa Càritas Viena des de l’any 2009. Els clients paguen 3,60 euros i, a canvi, reben fins a 14 kg de menjar valorats en 25-30 euros. Compten amb setze establiments que s’obren un cop per setmana. Dos treballadors socials estan presents per oferir consell social gratuït. El menjar que es ven prové de més de 150 empreses o persones privades i, per tant, és menjar reaprofitat. L’objectiu de LeO, segons va afirmar la seva directora Eva Schwaiger, és que “les persones accedeixin a necessitats bàsiques i trobin un espai on puguin demanar ajuda”.

En la jornada també es van presentar altres projectes com WeFood o The Real Junk Food Project, una iniciativa sobre menjar escombraria, que lidera Adam Smith, un xef del Regne Unit, i que es basa en “paga allò que vulguis”. El cafè està obert a tothom qui ho vulgui: els clients poden pagar el compte amb diners, amb habilitats o amb temps. Així van canviar el sistema elèctric, o el mobiliari del local. El cafè va triomfar a Leeds i ja han obert 63 locals al Regne Unit.

La jornada va servir per evidenciar el gran potencial que té Catalunya per combatre el malbaratament alimentari. Els organitzadors van resumir aquestes propostes en un futur projecte (pendent de la viabilitat econòmica): un supermercat que ven productes alimentaris aprofitats de tot tipus, al qual té accés tothom, que proposa uns preus reduïts i en què treballen persones amb dificultats per accedir al mercat de treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona