Societat

Presó incondicional per a l’autor del tiroteig mortal en un institut de Texas

Dimitrios Pagourtzis, de 17 anys, que va matar nou companys i un professor, podria ser condemnat a mort

Era un noi callat que no cridava l’atenció

L’autor del tiroteig mortal divendres passat en un institut de Santa Fe, a l’estat nord-americà de Texas, va comparèixer ahir davant del jutge, que va dictar presó incondicional. Dimitrios Pagourtzis, de 17 anys, un estudiant del centre que va obrir foc contra companys i professors i va causar la mort de deu persones –nou alumnes i un professor– i ferides a deu persones més, podria ser condemnat a mort pels deus assassinats.

Segons la policia, feia temps que el jove, amb fama d’estudiós i callat, planejava la massacre sense que ningú se n’hagués adonat. Pagourtzis ho va escriure tot al seus diaris: que volia matar els seus companys i que després es volia suïcidar. “Era un noi normal, no era inestable ni conflictiu”, van explicar alguns alumnes, que van afirmar que estava integrat a l’institut. Així, és un misteri saber què el va portar a cometre la pitjor matança escolar de la història de Texas. En una foto de Facebook es pot veure Pagourtzis amb una camiseta que diu “nascut per matar”. Aquesta és una de les úniques pistes que té la policia.

Alguns testimonis van explicar que hauria estat víctima d’assetjament escolar. El que és clar, per a la policia, és que feia temps que planejava la massacre sense que ningú se n’hagués adonat. Segons fonts policials, va fabricar petits explosius casolans, va agafar l’escopeta retallada i una pistola del seu pare i amb un abric negre llarg va entrar al seu institut. Abans de començar a disparar, va col·locar diversos artefactes explosius dins i fora del centre escolar per parar trampes a la policia. Quan els dos agents que vigilaven l’escola el van anar a interceptar, va demanar que no el matessin i es va rendir.

Hores després de la massacre, es va produir un altre tiroteig prop també d’un centre d’educació secundària, concretament del Mount Zion High School, al comtat de Clayton (Geòrgia, els Estats Units), en què va perdre la vida una dona. Les primeres versions assenyalaven que l’incident havia tingut lloc després d’una discussió al final d’una cerimònia de graduació.

Dura advertència

Els Estats Units tornen a enfrontar-se a una massacre d’adolescents. Texas és un dels estats més permissius amb les armes i la discussió se centra ara no en el fet de si és necessari controlar-les més, sinó en com s’han de fortificar les escoles, posar-hi més policies o restringir l’entrada. Els joves de l’institut de Florida que va ser atacat al febrer han fet un comunicat en què recorden que aquest és el vint-i-dosè tiroteig en una escola des de començaments d’any, i hi afegeixen que, fins que els polítics que manen no facin alguna cosa per al control d’armes, tragèdies així continuaran castigant els Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Denuncien que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell segueix cremant

BOTARELL