Societat

MARTA VILA PUENTE

TÈCNICA ESPECIALISTA EN TERÀPIES ASSISTIDES AMB ANIMALS I EDUCADORA CANINA

“Els gossos fan que la gent, de manera inconscient, aboqui les seves emocions”

Perseverança, paciència, empatia o treball en equip. Són valors i aptituds que es fomenten en una innovadora extraescolar amb gossos realitzada per l’empresa Teràpies Canines, de Vilobí d’Onyar

Conèixer el llenguatge caní, entendre les necessitats dels gossos i les seves emocions, aconseguir una relació equilibrada i una convivència sana i feliç entre el propietari i la seva mascota, o fomentar determinats hàbits i valors mitjançant activitats assistides amb animals, com ara la realització d’extraescolars amb gossos. Són diverses de les especialitats de Teràpies Canines, una empresa situada al terme de Vilobí, dirigida per Marta Vila.

Amb quants gossos de teràpia treballeu?
Amb sis: dos goldens, un spitz japonès, una femella bichon maltès i dos border collie. Són molt sociables. És una de les seves principals característiques.
Una novetat que oferiu són les extraescolars als centres acadèmics. On ho vàreu engegar?
Vam començar l’octubre de l’any passat a l’institut Montilivi de Girona. Ensenyem els alumnes a ser educadors canins. Nosaltres anem a l’institut amb els gossos de teràpia. Hi ha persones que ens demanen si els estudiants podrien venir amb el seu, però portem únicament els nostres perquè estan acostumats a la gent, que els toquin, no s’atabalen pel fet d’estar molt rodejats... Podem garantir gairebé al cent per cent que no mossegaran. Gaudeixen un munt amb aquesta activitat.
Què aprenen els alumnes?
A educar un gos. El primer pas és aconseguir que segui i s’estigui quiet. Sembla senzill, però requereix paciència. Els ensenyem instruccions específiques, com ara “seu”, “a terra”, “quiet” o “vine”. Ho fem per mitjà d’esports canins dinàmics i divertits, com ara l’agility, el flyball i la pràctica del frisbee. En l’agility, el gos realitza una sèrie de salts, supera uns obstacles, passa per dins d’un tub, fa una espècie d’eslàlom... I en el flyball, es formen dos equips de quatre gossos cada un i els grups competeixen entre ells, amb carreres de relleus.
Amb quina periodicitat dueu a terme aquesta extraescolar?
Un dia a la setmana i cada sessió dura una hora i mitja. És una extraescolar innovadora. La realitzem, de moment, amb estudiants de segon i tercer d’ESO. L’activitat, però, està molt preparada per fer-se amb alumnes a partir de cinquè de primària. És la franja que veiem xula per fer l’extraescolar.
Els alumnes us expliquen si tot l’aprenentatge l’estan aplicant?
Sí, i tant! Els que tenen gos proven les tècniques i ens relaten si els han funcionat o no. En cas que no, els mostrem com perfeccionar-ho o bé canviem el mecanisme. I els que no tenen gos a casa també estan encantats perquè, després d’un any, cadascú ja té el seu preferit.
Quina valoració feu d’aquesta prova pilot?
Està anant molt bé. Estem supercontents. És una extraescolar que ha estat molt ben acollida tant pels alumnes com pels pares i mares. De moment, es fa a l’institut Montilivi, si bé ens estan començant a trucar altres col·legis interessats.
A Vila-roja també esteu fent un projecte. En què consisteix?
Sí, juntament amb l’escola Vila-roja de Girona, vam presentar el projecte a l’Ajuntament i el vam guanyar. Amb vuit nens de 9 anys del col·legi treballem la cohesió de grup, les emocions, hàbits, valors i el vincle amb els gossos. Fem l’activitat un cop a la setmana, al llarg d’una hora i mitja. Vam començar al febrer i durarà fins a final de curs.
Un gos és idoni per treure els sentiments?
El gos és el mitjà. Fa que la gent, inconscientment, aboqui les seves emocions, la seva manera real de ser. Amb un gos no dissimules. L’animal no et jutja. Li és igual si ets simpàtic o tímid. La gent que és molt introvertida, amb el gos es deixa anar.
I on més presteu serveis?
Estem en diversos geriàtrics i estem elaborant un llibre de teràpies adreçades a la gent gran, en el qual col·laboren terapeutes, coaches i educadors. Als geriàtrics treballem la memòria, la psicomotricitat... Amb persones molt dependents és ideal l’spitz japonès, que en diuen “gos manta”. Com que és de mida petita, el posem a la falda dels avis, que obren els ulls i somriuen perquè noten que tenen un animal a sobre. O, a vegades, quan arriba un nou resident al centre que tenia gos i està trist perquè l’ha hagut de deixar a casa, li comentem que cada setmana vindrem amb un gos al geriàtric i que aquest animal a partir d’ara serà seu.
Una bona tasca! Interessant!
Tot aquest món em va apassionar. Has de tenir molt domini del gos. La part de l’educació és importantíssima. Saber com et respondrà i intuir com està. El tècnic en teràpies assistides ha de tenir un vincle total amb els animals amb què treballa. Durant les sessions, estan atents a tu, al que els fas fer. Estan com “en ordre”, com en diem nosaltres. Per a un gos de teràpia és primordial el benestar i tothom els amanyaga i els estima.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona