Societat

“Seguiment notable” de la vaga de jutges i fiscals per demanar millores laborals

L’han convocada les quatre associacions de jutges i les tres de fiscals

També reclamen una major independència

La jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, ha assegurat aquest dimarts al migdia que la vaga de jutges i fiscals convocada està tenint un seguiment “notable”, malgrat encara no disposar de dades fiables. La vaga, convocada per les quatre associacions de jutges i les tres de fiscals, reclama més inversió en l’administració de justícia, amb més recursos humans i materials, i una major independència dels òrgans de govern de jutges i fiscals.

El seguiment a la Ciutat de la Justícia de Barcelona és força desigual segons la jurisdicció de la que es tracti, i molts ciutadans, advocats o procuradors no han notat cap incidència. De fet, els únics possibles afectats han estat les declaracions o els judicis que s’havien de celebrar aquest dimarts sense pres i que no s’havien posposat prèviament.

En una roda de premsa a la Ciutat de la Justícia, Caso, la degana dels jutjats de L’Hospitalet de Llobregat, Lidia Ureña, i la fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón, han explicat que la vaga no la fan pel seu propi interès, sinó per millorar el servei públic als ciutadans, i han demanat comprensió a la ciutadania, tenint en compte que les aturades parcials d’una hora cada dijous les últimes setmanes no han provocat cap acord amb el Ministeri.

Les responsables han donat diversos exemples de les limitacions de la justícia, com el fet que no s’hagin reforçat els jutjats socials de Barcelona, que del 2006 al 2009 van passar de 27.000 a 40.000 assumptes, el fet que molts edificis judicials encara no evitin que víctimes i agressors es creuïn pels passadissos o que els caigui el sostre i no tinguin ascensors. Un dels casos més greus és el de les dependències de la fiscalia de Sant Feliu de Llobregat, on no es podien obrir les finestres i finalment va aparèixer una rata. Això va obligar a traslladar el fiscal de guàrdia a les dependències dels funcionaris, i la resta de fiscals treballen en una sala de reunions de l’edifici F de la Ciutat de la Justícia de Barcelona.

Pel que fa a la situació salarial individual, han lamentat que un jutge de guàrdia de Manresa o Mollet del Vallès cobrin 4,6 euros l’hora durant la setmana que fan la guàrdia, que els jutges que substitueixen companys cobrin 80 euros per fer judicis tota una setmana o que les absències per jornades de formació no se substitueixin.

En un comunicat conjunt, els jutges degans de tot l’estat han lamentat que la situació hagi empitjorat des del 2009 i que “no existeix cap voluntat política per millorar el funcionament de la justícia”, que “segueix sent la germana pobra de les administracions públiques i que en cap cas es considera al mateix nivell que els altres dos poders de l’estat”. Així, creuen que la justícia “del segle XIX i artesanal” requereix les mateixes inversions que en el seu moment es van fer per modernitzar altres sectors de l’administració com la sanitat, Hisenda o la Seguretat Social.

“Per ignorades raons, a la justícia se la mira amb desdeny, tot i que és un dels pilars essencials de l’estat de dret i per suposat l’últim bastió per la tutela dels drets ciutadans”, asseguren, i creuen que “la justícia no interessa als successius governs, tampoc a l’actual, potser perquè no dona vots”. Així, recorden a la ciutadania que el poder judicial no té ingressos propis i, per tant, depèn de les inversions decidides pel altres poders, i en concret suposa l’1,15% dels Pressupostos Generals de l’Estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona