Societat

Lloguer de material per a les cases de gent dependent, a la Garrotxa

El servei BAT, que es va posar en marxa ara fa un any com a pla pilot, ofereix cadires de rodes i grues i dona assessorament als usuaris i als cuidadors

La política dels serveis assistencials en matèria de gent gran és fomentar que es puguin quedar a casa seva com més temps millor, generalment amb el suport d’un cuidador. A la Garrotxa, ara fa un any van posar en marxa el pla pilot del Servei de Teràpia Ocupacional i Productes de Suport (BAT), consistent a llogar materials que faciliten la mobilitat d’aquestes persones en el seu domicili, com ara cadires de rodes normals i multifunció i grues, entre d’altres.

La majoria d’aquests aparells són cars i es fan servir temporalment, per la qual cosa el lloguer és una bona solució. El cost és d’entre 10 i 60 euros mensuals, depenent de quin aparell es tracti. Aquest any experimental s’han atès 113 persones i s’han distribuït 93 aparells entre 43 usuaris diferents. El servei inclou, de manera gratuïta, l’assessorament dels tècnics del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, tant pel que fa al maneig del material com al condicionament dels domicilis per adaptar-los als usuaris.

El regidor de Benestar Social d’Olot, Pep Berga, i el coordinador del servei, Josep Maria Villegas, van fer balanç ahir de la prova pilot a casa d’una usuària olotina, la Montserrat, de 90 anys, que s’adiu amb el perfil de les persones dependents de la comarca: és una dona i, tot i viure sola, disposa d’una assistent i de suport familiar.

A la Garrotxa, el servei es coordina amb el Consorci de Benestar Social del Ripollès i el Consell Comarcal d’Osona. Altres comarques de la demarcació també ho comencen a implantar, va explicar Villegas.

LES XIFRES

10
euros
és el preu mínim del lloguer, i 60 euros, el màxim, segon quin sigui l’aparell.
43
persones
fan servir o han fet servir aquests materials des que es van començar a oferir.

Una comarca molt envellida

A la Garrotxa hi ha un miler de persones majors de 85 anys que viuen soles. Els que superen aquesta edat representen el 4,3% de la població de la comarca, mentre que la mitjana catalana és del 3,02%. D’una altra banda, que tinguin entre 65 i 85 anys, a la Garrotxa hi ha gairebé 3.000 homes i dones. És normal, doncs, que gairebé el 40% dels recursos econòmics del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa es destinin a la gent gran, segons la memòria de l’ens de l’any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries