Societat

La CE reclama a Itàlia i Malta una “solució ràpida” pels 629 refugiats atrapats a l’Aquarius

Brussel·les evita pronunciar-se sobre quin país hauria d’acollir el vaixell amb immigrants i refugiats

Demana “cooperació” als estats

La Comissió Europea ha reclamat aquest dilluns a Itàlia i Malta que trobin una “solució ràpida” a la situació dels 629 refugiats i immigrants atrapats al vaixell ‘Aquarius’, que actualment està en aigües del Mediterrani esperant autorització per desembarcar els rescatats. Les autoritats italianes van denegar diumenge permís al vaixell de Metges Sense Fronteres i l’ONG SOS Mediterranée per atracar a Itàlia, i Malta tampoc va donar-los autorització. Pendent de la picabaralla entre el nou govern italià i l’executiu maltès, la Comissió Europea ha reclamat per “imperatiu humanitari” que els dos estats es posin d’acord perquè les 629 persones a bord “rebin la cura que necessiten”. “Demanem una solució ràpida perquè la gent pugui baixar del vaixell amb seguretat el més aviat possible”, ha assegurat el portaveu de la CE, Margaritis Schinas.

Itàlia va denegar permís a l’Aquarius per atracar a les seves costes diumenge i el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, del partit d’extrema dreta de la Lliga Nord, va exigir que els acollís Malta. De fet, Salvini va acusar el país de no rebre mai vaixells de rescat humanitari. El govern maltès, però, s’hi va negar, assegurant que Itàlia estava vulnerant les lleis internacionals i creant “perills” al mar.

“Estem informats de la situació i la CE ha estat en contacte amb les autoritats italianes i malteses durant el cap de setmana i hi segueix en contacte”, ha dit Schinas en la roda de premsa diària de la Comissió a Brussel·les. “Hi ha, en primer lloc, un imperatiu humanitari, estem parlant de gent, de més de 600 persones, inclosos menors sense acompanyants”, ha recordat.

La també portaveu de la Comissió Natasha Bertaud ha matisat que “la Comissió Europea no té cap competència” per decidir on hauria d’atracar el vaixell ’Aquarius’ i fins i tot ha indicat que “no està clar”, sota la llei internacional, quin país exactament els hauria d’acollir, si Itàlia o Malta. Entre els criteris, hi ha el de “minimitzar” el temps que els rescatats són al vaixell però també el de considerar “les circumstàncies” de cada cas. “Hi ha un deure de cooperació d’acord amb la llei europea i internacional, i és el que demanem a totes les parts”, ha dit la portaveu comunitària.

Segons ha explicat Bertaud, la normativa internacional estableix “criteris” per decidir on ha d’atracar un vaixell de salvament, i no necessàriament ha de ser al país des d’on s’ha coordinat la missió (que en aquest cas ha estat Itàlia). “No hi ha respostes simples per a qüestions d’aquesta complexitat”, ha dit la portaveu, afegint que des de la Comissió donen “tant suport a Itàlia com a Malta”. “Però el tema real, avui, és que el suport arribi a la gent dins del vaixell”, ha matisat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES