Societat

El concurs de castells agafa més volada i prioritza la seguretat

Hi haurà 25.000 visitants

La nova puntuació penalitza les construccions que facin llenya o que només es carreguin

El concurs de castells de Tarragona torna enguany, segons l’organització, “amb una aposta per la seguretat”. La 27a edició del certamen incorpora una nova normativa que presenta com a principal novetat la necessitat de descarregar com a mínim dos castells per poder completar i puntuar una actuació de tres castells. A més, s’inclou una penalització important si les construccions només es carreguen o fan llenya, mentre que s’elimina la sanció pels peus desmuntats –tot i que es manté el límit dels dos peus desmuntats.

L’organització assegura que les colles veuen els canvis amb bons ulls i que la nova normativa, llargament debatuda i presentada mesos enrere, no restarà espectacularitat al concurs, si bé pot afectar les estratègies dels participants. La cita castellera, de caràcter bianual, tindrà lloc el 30 de setembre a Torredembarra i els dies 6 i 7 d’octubre a Tarragona, i aplegarà de nou 42 colles: 12 de les quals participaran en la primera jornada, 18 en la segona i 12 en la final. El concurs reunirà les millors colles en funció de la seva posició al rànquing el 31 d’agost i si desitgen participar-hi, ja que algunes no ho fan.

L’edició anterior va batre rècords amb més de 25.000 persones entre públic, castellers i personal de servei. La intenció és superar aquesta xifra, de manera que al juliol es posaran a la venda les entrades i hi haurà 6.000 localitats per cada dia. De fet, la consellera de Cultura de Tarragona, Begoña Floria, va definir ahir el concurs com l’“esdeveniment de cultura catalana amb més projecció en l’àmbit internacional”. I, precisament per la magnitud creixent del certamen, aquest any també s’incorporaran per primer cop agents professionals externs.

Arran del creixement del concurs, el consistori tarragoní també ha augmentat el pressupost: hi aportarà 350.000 euros –50.000 euros més que fa dos anys–, tot i que la xifra final serà major quan s’hi sumi l’aportació dels patrocinadors.

En l’edició del 2016 es van veure fins a 25 castells de 9 pisos o superiors, 12 dels quals de gamma extra. Els Castellers de Vilafranca es van proclamar guanyadors per onzena vegada.

LA DATA

07.11.18
diumenge
del concurs a Tarragona. El dia abans, el de segona, i el 30 de setembre, el de tercera, a Torredembarra.

LA XIFRA

42
colles hi haurà en els tres dies de concurs: 12 a Torredembarra, 18 el dissabte 6 d’octubre i 12 a la final del dia 7.

Es reforça l’organització

Amb la voluntat de garantir la seguretat no només de les colles castelleres, sinó també de l’esdeveniment, el concurs de castells incorporarà per primera vegada agents professionals externs. Aquests treballaran dins els àmbits de la producció, la gestió tècnica del certamen i la comunicació. El reforç de la plantilla respon a la gran mediatització de l’esdeveniment i l’àmplia presència de mitjans internacionals. De fet, un dels objectius fixats és assegurar el bon seguiment de l’espectacle en directe, tant a través de pantalles i projeccions, com de la pàgina web oficial i els diversos canals de xarxes socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró