Societat

L’única imatge del maqui d’Olot Francesc Serrat

Localitzat el seu germà Miquel, s’ha aconseguit una foto del guerriller

Les dues entitats que han recuperat la seva memòria tanquen el cercle documental

No va voler que li tapessin els ulls abans d’afusellar-lo

Dia important per als membres de l’Associació Catalana d’Ex-presos Polítics del Franquisme i per a l’Amical de Catalunya dels Antics Guerrillers Espanyols a França, que han recuperat la memòria del maqui d’Olot Francesc Serrat Pujolar, en Cisquet. Dimarts passat, el seu germà Miquel, que viu a Dia, entre Valença i Montelaimar, va visitar una cosina política a Olot i va cedir-los una fotografia del guerriller antifranquista. Fins aleshores, havien reconstruït la seva biografia, sobretot de les lluites contra el feixisme, que havia protagonitzat, tant a l’Estat francès contra l’ocupació nazi com a l’Estat espanyol contra les tropes de Franco.

No en tenien, però, cap imatge. Només la que cadascun dels membres d’aquest grup promotor de la recuperació de la memòria d’en Cisquet s’havia fet mentalment. Segurament, tots havien fet un dibuix similar quant a la seva manera de ser, pensar i actuar, però cadascun li posava una fesomia diferent. I el moment de rebre la foto va ser especialment emocionant.

En la trobada improvisada que va tenir amb aquest grup al Núria Social, el seu germà Miquel va afirmar més d’una vegada que ell no havia fet res. I, també més d’una vegada, els assistents –reunits a l’entorn d’una taula i d’uns quants gots d’aigua al mig mateix de la sala– van desmentir-lo. “La vostra lluita va servir per fer front al feixisme i ens dona llum per combatre la revifalla d’aquesta ideologia”, li va recordar Raül Valls, un dels que han fet possible l’homenatge i que era a la trobada.

A en Miquel, que va venir acompanyat d’un dels seus fills i de la jove, se li van negar els ulls quan se li va preguntar si sabia com havien estat els últims minuts de la vida del seu germà, afusellat al camp de la Bóta de Barcelona, on ara hi ha el Fòrum, després de ser capturat a la mateixa capital catalana i després d’un periple per la Val d’Aran i Tarragona, amb tornades a l’Estat francès pel mig. Com que no en sabia els detalls, se li va explicar que no va voler que li tapessin els ulls amb un mocador i que va caminar cap als seus executors segons abans de disparar-li.

Homenatge

El ple d’Olot va acordar per unanimitat en la seva reunió del mes de maig instal·lar una placa memorial a l’exterior de la casa natal de la família, al carrer Macarnau d’Olot, i que una delegació del consistori assisteixi cada any al camp de la Bóta i al cementiri de Montjuïc, on el van enterrar en una fossa comuna, coincidint amb l’aniversari del dia de la seva execució.

L’Associació Catalana d’Ex-presos Polítics del Franquisme havia presentat a Olot, pocs dies abans del ple, una biografia sobre Francesc Serrat, en un acte que va organitzar el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca (Pehoc). La lluita antifeixista, doncs, ja té un nou referent.

MIQUEL SERRAT , GERMÀ DEL MAQUI OLOTÍ CISQUET

“Vaig anar a fer la guerra a Espanya només amb un revòlver”

Què en recorda del dia que van marxar cap a l’exili?
Que feia molta fred. Vam arribar a peu per l’Alta Garrotxa fins a Sant Llorenç de Cerdans. Allà separaven els homes i els joves de les dones i els nens. Els primers anaven a parar a camps de concentració. En el cas del pare i d’en Cisquet, al d’Argelers i Ribesaltes, entre molts d’altres. Jo i la mare vam anar a Agde. Una família ens va acollir i jo vaig tenir sort perquè vaig poder anar a l’escola i aprendre francès a cal mestre.
I en Cisquet i el pare?
El pare es va reunir amb la mare a Dia i sempre més hi van viure. Quan va sortir de l’últim camp, en Cisquet va treballar en un molí i després de paleta abans d’anar amb els maquis, al costat de Tolosa i Foix.
Què va fer als maquis?
Va organitzar grups de guerrillers per entrar a Catalunya a combatre l’exèrcit feixista. Va voler atacar Vielha. Jo també hi era. No sé com ens en vam sortir, perquè anava a fer la guerra a Espanya amb un revòlver.
Per què?
Perquè hi havia molts soldats i tenien molt de material de guerra. En Cisquet va anar a espiar-los de nit i vam decidir tornar a França després de vuit dies. Ell va anar més endins. Jo em vaig mantenir a les muntanyes.
Què en recorda d’aquells dies?
Que vaig passar molta por, i no només a la Val d’Aran. Vaig estar dues vegades a punt de ser afusellat.
Què va passar després dels fets de la Val d’Aran?
Vaig perdre la pista d’en Cisquet. Després vaig saber que va ser tinent del front francès interior que lluitava contra els alemanys i contra els col·laboracionistes, però que no va voler mai entrar a l’exèrcit francès de guerrillers, que va alliberar Foix i que va anar a l’escola militar de l’Arieja. Havien posat preu al seu cap. Era molt buscat.
Què en sabia de la seva detenció i execució, abans de la feina feta per les associacions d’ex-presos i d’exguerrillers?
Que va entrar una segona vegada a Catalunya, a la zona d’Olot, i com que no va poder aguantar-hi amb un escamot es va desplaçar a Tarragona i, posteriorment, a Barcelona, on el van agafar. Hi va arribar disfressat d’excursionista.
El seu pare va ser l’últim alcalde d’Olot de la Segona República. Què en recorda?
Que era paleta i que, a Olot, no tenia gaire feina perquè era d’esquerres. Els comunistes el van empresonar. Si no eres d’ells, se’t considerava de dretes. El meu germà va lluitar al front d’Aragó.

Una vida dedicada a la causa de la llibertat

Francesc Serrat Pujolar va néixer a Olot el 1924. El seu pare, Joan Serrat, va ser el darrer alcalde d’Olot de la República. Tota la família va fugir cap a l’Estat francès quan les tropes franquistes s’acostaven a la capital de la Garrotxa, el febrer del 1939.

Francesc Serrat va estar internat als camps de refugiats de les platges nord-catalanes del Rosselló, però va aconseguir escapar-ne i, durant la Segona Guerra Mundial, es va unir a la lluita contra els alemanys enrolant-se a la resistència francesa, on va arribar a tenir el grau de tinent.

A més de participar en accions armades destacades (com ara la batalla de la Crouzette i l’assalt a la ciutat de Foix, que va servir per al seu alliberament), va ser molt actiu també treballant en el trasllat clandestí a l’Estat espanyol de militars francesos i britànics. Per altra banda, va ser un dels protagonistes de l’intent fallit d’envair la península per la Val d’Aran.

Aquesta missió, precisament, va precedir la seva infiltració en territori català per, en primera instància, crear una base guerrillera a la demarcació de Girona i, posteriorment, promoure accions armades a les comarques de Tarragona i Barcelona.

Durant la seva estada a la capital catalana, on va arribar des de Tarragona vestit d’excursionista i amb les armes a la motxilla, per organitzar un grup de guerrilla urbana, va ser descobert i detingut.

Asseguren que, abans d’executar-lo, el van torturar i que no va voler que li tapessin els ulls davant de l’escamot d’execució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona