Societat

La pluja fa baixar vendes i avança les rebaixes d’estiu

Aquest cop tampoc es respectarà la data ‘consensuada’ pel comerç català de començar-les l’1 de juliol

La pluja, les baixes temperatures i el fred que ha fet aquesta primavera han frenat les vendes del sector tèxtil. Per no perdre més diners amb la roba de la temporada, de la qual hi ha grans estocs, moltes cadenes han decidit iniciar ara les rebaixes que no haurien de començar fins a principis de juliol.

Les rebaixes, ja d’entrada de fins al 50%, no només es fan a les botigues físiques, sinó també per internet. Aquest any també avançaran les rebaixes Zara i les altres botigues d’Inditex, un grup que fins ara sempre havia respectat la data “consensuada” pel comerç català de l’1 de juliol.

Segons l’indicador de Comertia del mes de maig, sectors com ara el de complements i moda van baixar en vendes: -1,5% en el cas dels complements i -5,5% en el cas de la moda. Acotex (l’Associació Empresarial de Comerç Tèxtil, Complements i Pell) situa el descens acumulat de vendes el mes de maig en un -6% a l’Estat.

Tot i que durant el mes de maig a Barcelona capital es va poder obrir tres diumenges, Comertia, que és l’associació catalana de l’empresa familiar del retail, assegura que un 41% de les empreses no van obrir i que un 22% de les que van obrir van tenir menys afluència de públic i van fer menys vendes. Tan sols un 15% de les botigues que van obrir van assegurar haver tingut més visites i més vendes. Joan Carles Calbet, president de Comertia (i president també de RetailCat), indica: “La tendència de l’indicador no convida a l’optimisme i denota una feblesa en la demanda tot i que confiem que la baixada de l’atur i l’arribada del bon temps contribueixin a millorar les vendes.”

Amb l’incentiu de les rebaixes –en què, de fet i amb la llei a la mà, la tolerància és pràcticament total– i l’arribada de turistes, les vendes es reactivaran segur. Segons un estudi de Tax Free, un 50% de les compres els turistes les van fer a Catalunya.

Una de les causes a què els botiguers atribueixen el descens de vendes és a l’oferta il·legal. A principis de mes, la Plataforma Afectats pel Top Manta i la Venda Il·legal va donar un ultimàtum a l’Ajuntament de Barcelona perquè solucioni el problema. Segons va avançar ahir l’Oficina de la Propietat Intel·lectual de la UE, les pèrdues que cada any generen les falsificacions a l’Estat superen els 6.000 milions d’euros, un 9,3% de les vendes directes. El cost per ciutadà pujaria als 133 euros i, segons aquesta oficina, deixarien de crear-se 40.000 llocs de treball.

LA XIFRA

453,46
euros
és la mitjana que cada ciutadà es va gastar en roba durant el 2017, segons l’informe ‘Tèxtil en xifres’.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA