Societat

Un 22% dels usuaris dels centres d’aliments són nous

Una part dels nous beneficiaris corresponen al perfil de “treballadors pobres”

L’any passat es van atendre 8.658 famílies, un 3% més que el 2016, i es van lliurar 116.345 cistelles de menjar

Els centres de distribució d’aliments (CDA) de les comarques gironines continuen fent molta feina tot i els indicis de recuperació econòmica. Els deu CDA, que estan coordinats per Càritas Diocesana, atenen un 3,5% de la població gironina. En concret, i segons dades de la memòria d’activitat del 2017 que ahir van presentar els seus responsables, l’any passat es van atendre 8.658 famílies (un 3% més que el 2016), entre les quals es van repartir 116.345 cistelles de productes alimentaris (prop d’un 4% més que el 2016). D’aquesta distribució se’n van beneficiar un total de 26.914 persones.

La directora de Càritas, Dolors Puigdevall, va destacar que un 22% de les famílies ateses a través d’aquest servei van entrar-hi l’any passat. Així, tot i mantenir-se el nombre d’atencions respecte de l’any 2016, si bé un 20% de les famílies han deixat el programa perquè ha millorat la seva situació, hi ha nombre similar de famílies que s’hi van incorporar l’any passat per primer cop empeses per la necessitat.

El cap del programa d’aliments de Càritas, Caye Gómez, va indicar que bona part d’aquests nous beneficiaris corresponen al perfil de “treballadors pobres”, és a dir, persones que tot i tenir un lloc de treball no tenen prou ingressos per cobrir totes les despeses. Una altra dada que es va destacar és que un 65% de les famílies que acudeixen als CDA tenen menors al seu càrrec, però entre els usuaris també hi ha un 25% de persones que viuen soles. Prop d’un 40% de les persones beneficiàries dels CDA són menors de setze anys. Un 39% de les famílies tenen nacionalitat espanyola i un 29% són originàries del Marroc.

En relació amb l’increment d’un 3% de famílies ateses l’any passat, Gómez va assegurar que es tracta “d’un repunt poc significatiu” que se situa dins d’un procés d’estabilització de la demanda. En aquesta línia, hi va afegir que, d’acord amb les dades dels primers cinc mesos del 2018 (de gener a maig), s’ha registrat un descens del 3,7% de famílies ateses respecte del mateix període de l’any passat. La demanda, però, varia molt segons el CDA i, en aquest sentit, Gómez va remarcar que si bé el de Girona ha registrat aquests primers mesos un increment d’un 8,5% de famílies ateses, el CDA de Salt n’ha “perdut” un 20%. El responsable del programa d’aliments de Càritas creu que cal agafar aquestes dades “amb cautela” i esperar a finals d’any per veure si es consoliden.

Repensant el programa

Els responsables d’aquest programa estan immersos en un procés participatiu per revisar-lo, entre altres motius perquè amb el desplegament de la renda garantida hi ha beneficiaris del CDA que molt probablement deixaran de ser-ho. Caye Gómez, que descarta que aquest replantejament impliqui el tancament dels centres de distribució d’aliments, va assenyalar que els canvis afectaran la participació de les famílies beneficiàries en el programa, l’apoderament d’aquestes i la possibilitat de posar en marxa accions de caràcter comunitari perquè arribin a més persones.

LES XIFRES

3,5
per cent
de la població de les comarques gironines és atesa pels deu centres de distribució d’aliments.
65
per cent
dels usuaris dels CDA són famílies amb menors a càrrec. També hi ha un 25% de persones que viuen soles.
39
per cent
de les famílies ateses tenen nacionalitat espanyola. Les segueixen les marroquines, amb un 29%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries