Societat

Nou favor judicial a La Manada

L’Audiència de Navarra acorda la llibertat provisional sota fiança dels cinc homes condemnats a 9 anys per abús sexual després d’haver violat una jove

Un dels jutges vota a favor de mantenir-los a la presó

Ràbia i indignació al carrer i a les xarxes socials en saber-se que els cinc membres de La Manada, condemnats a nou anys de presó per abusos sexuals després d’haver violat una jove en un portal de Pamplona durant els santfermins del 2016, podran esperar la sentència ferma en llibertat.

La secció segona de l’Audiència de Navarra, la mateixa que va condemnar els cinc amics per abús sexual i no per violació en grup, ha atès la petició de la defensa i ha decretat la seva llibertat provisional sota fiança de sis mil euros i amb mesures cautelars: hauran d’anar al jutjat tres cops per setmana –dilluns, dimecres i divendres–, no podran entrar a la Comunitat de Madrid –lloc de residència de la jove víctima– ni podran posar-se en contacte amb ella. A més, se’ls retira el passaport i se’ls prohibeix sortir del territori de l’Estat espanyol.

La decisió de l’Audiència es recurrible davant el Tribunal Superior de Justícia de Navarra però en cas de presentar recurs no la suspendria ara, és a dir, en el moment que cada un pagui la fiança quedarà en llibertat.

La interlocutòria, que avui es donarà a conèixer el seu contingut, va ser adoptada per dos vots davant un, aquest últim el del president del president de la sala, José Francisco Cobo, que va votar contra la posada en llibertat de La Manada, amb un vot particular discrepant que advocava per mantenir la presó provisional de manera incondicional.

Els altres dos membres del tribunal Ricardo González i Raquel Fernandino van votar a favor de l’excarceració. El primer ja va emetre un vot particular en la sentència favorable a l’absolució dels cinc sevillans, mentre que Raquel Ferrandino, aleshores es va pronunciar a favor de condemnar-los. González i Fernandino van fer valdre la seva majoria i van imposar el seu criteri a favor de la llibertat provisional sota fiança en espera que el Tribunal Superior de Justícia de Navarra resolgui els recursos contra la condemna presentats per totes les parts, que s’espera entre setembre i octubre i, després encara podran recórrer al Suprem espanyol.

El proper 7 de juliol es compliran dos anys des que José Ángel Prenda, el militar Alfonso Cabezuelo, el guàrdia civil Antonio Manuel Guerrero, Jesús Escudero i Ángel Boza, d’entre 24 i 27 anys quan van passar els fets i tres d’ells amb antecedents penals, van ser detinguts a Pamplona i van ingressar a presó. Es tracta del període màxim previst en la llei per la presó provisional, tot i que complert aquest període la legislació preveu la revisió de la situació per una possible ampliació fins a la meitat de la pena.

La vista sobre la pròrroga de la presó provisional o la posada en llibertat de La Manada es va celebrar dilluns passat al Palau de Justícia de Pamplona. Durant la vista, tant la fiscalia com l’acusació particular exercida per la víctima i les acusacions populars –Ajuntament de Pamplona i govern de Navarra– van demanar la pròrroga de la presó provisional, mentre que les defenses dels condemnats van sol·licitar la seva posada en llibertat en considerar que no es donava cap dels supòsits per mantenir-los engarjolats: risc de destrucció de proves, reiteració delictiva o risc de fugida. Tres dels condemnats, que es troben al penal de Pamplona, van anar a la vista, mentre que els altres dos, que es troben al centre penitenciari madrileny d’Alcalá Meco, la van seguir per videoconferència.

En saber-se la decisió del tribunal a favor de l’excarceració, des del despatx de l’advocat de la víctima van comentar que encara no els havien notificat l’interlocutòria i per tant no van voler fer declaracions al respecte. Des del govern de Navarra, que exerceix una de les acusacions populars, van indicar que estaven estudiant la decisió del tribunal des del punt de vista jurídicotècnic i tampoc no van voler pronunciar-se sobre la posada en llibertat de La Manada. La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Pamplona, Laura Berro, va assenyalar que s’havia produït una “filtració“ de la interlocutòria, una situació “greu” que segons las eva opinió hauria de ser investigada pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Berro va considerar que la presó eludible sota fiança pels condemnats és “greu”, ja que han estat condemnats a nou anys de presó i a més totes les parts han recorregut al Tribunal Superior de Justícia de Navarra i la condemna fins i tot podria augmentar.

La regidora de l’Ajuntament de Pamplona va afegir que la Justícia dona un “tracte diferent” a les víctimes i va denunciar que “persones condemnades en el context de la llei mordassa van directament a presó sense cap mena de mirament”, mentre que en aquest cas es decreta presó eludible sota fiança.

La justícia espanyola “es patriarcal”, va declarar Berro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona