Societat

SER.GI detecta una dificultat creixent d’accés als lloguers

L’entitat diu que les famílies han de viure més temps als seus pisos a causa de l’escalada de preus del mercat lliure

El director tècnic de la Fundació SER.GI, Lluís Puigdemont, va alertar ahir, durant la presentació de la memòria del 2017, que l’escalada en els preus del lloguer està implicant que les famílies que viuen als 253 habitatges gestionats per l’entitat no poden accedir al mercat lliure de l’habitatge, ja que bona part dels ingressos –més de la meitat tenen uns ingressos mensuals de només 650 euros– els haurien de destinar a pagar el lloguer, i això comporta que s’hagin de quedar durant anys als seus pisos. Com a conseqüència, el director va assenyalar que no hi ha “relleu” entre els usuaris que viuen en aquests habitatges i que tenen una mensualitat més reduïda. Per intentar resoldre aquesta situació, va demanar als propietaris de pisos buits que els cedeixin a l’entitat perquè els gestioni i, a canvi, ells els garanteixen el cobrament del lloguer de cada mes, entre altres beneficis.

Segons Lluís Puigdemont, aquesta situació arriba després del “boom d’apartaments turístics” que “ha expulsat famílies de segons quins barris o municipis” per l’augment dels preus de lloguer. Per això va demanar que es pugui “fixar l’augment del preu de l’arrendament”, una competència que recau en el govern espanyol a partir de la llei d’arrendaments urbans (LAU). Sobre una possible modificació d’aquesta llei, Puigdemont va reclamar que es tingui en compte una proposta presentada recentment pel Col·legi d’Advocats de Barcelona en què es proposaven contractes de lloguer de sis anys amb pròrrogues de fins a deu.

Més pisos socials

SER.GI també demana als ajuntaments que inverteixin més en pisos de lloguer social per garantir l’accés a totes les famílies que actualment no poden pagar el lloguer. Puigdemont va explicar que les consultes de famílies que tenen oberts processos de desnonament per impagaments de lloguer ha crescut al llarg d’aquest 2017 i ara ja és superior al nombre de persones que arriben a la fundació demanant ajuda per un desnonament per no haver pogut pagar la hipoteca.

Preocupats per la irregularitat sobrevinguda

SER.GI va acompanyar al llarg del 2017 un 62% de les persones que van demanar l’arrelament social a Lloret de Mar –tràmit per tenir una autorització de residència temporal– i van detectar que una de cada tres persones que van acompanyar tenia “irregularitat sobrevinguda”; és dir, eren persones que “tenien papers, però els han perdut”. Des de SER.GI alerten de la perillositat d’aquest fet, ja que “al darrere, la família també els ha perdut”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona