Societat

Treuen quatre escolars més de la cova de Tailàndia

En total ja són vuit els nens salvats després de més de dues setmanes atrapats a l’interior

Es troben fora de perill, tot i haver estat hospitalitzats

Encara falten cinc persones per evacuar

Tot fa pensar que es produirà el miracle i que la història dels dotze nens, d’entre 11 i 16 anys, atrapats amb el seu monitor, de 25, a la cova de Tham Luang, al nord de Tailàndia, des de fa més de dues setmanes, tindrà un final feliç. Un final que podria arribar avui, després que ahir els equips de salvament van aconseguir treure quatre escolars, que es va afegir als quatre evacuats diumenge. Tots vuit estan ingressats en un hospital de Chiang Rai i cap d’ells s’ha pogut reunir encara amb els seus familiars, perquè estan aïllats davant un possible risc d’infeccions. A l’hora de tancar aquesta edició encara quedaven per treure quatre nens més i el monitor.

Després de l’èxit de la primera fase i d’una pausa de vora catorze hores aproximadament per omplir les bombones d’oxigen col·locades al llarg dels quatre quilòmetres de trajecte que van del lloc on és el grup fins a la sortida, es va reprendre ahir al matí el salvament submarí dels altres nens. El contingent internacional de submarinistes va tornar a entrar a la cova cap a les onze del matí, hora local, amb l’objectiu de tornar amb algun dels vuit menors que continuen a la cova.

Es va fer de la mateixa manera que diumenge els nens van sortir ahir de manera escalonada: el primer va abandonar la cova cap a tres quarts de cinc de la tarda hora local (tres quarts de deu del matí hora catalana) i el darrer va sortir cap a les nou del vespre hora local (les dotze del migdia aquí), segons va informar el diari KhaoSod. Després, les autoritats, van anunciar la suspensió de l’operació.

Les feines de salvament són més ràpides que no esperaven les autoritats per la complexitat de l’operació i la lluita contra rellotge contra el temps i l’aigua. Els membres de salvament, juntament amb els nens, han de superar per arribar a la boca exterior de la cova una ruta complexa amb laberíntiques galeries parcialment inundades, amb desnivells i amb visibilitat nul·la. La major part del trajecte dels quatre quilòmetres que van del lloc on hi ha el grup fins a la boca de sortida, l’han de fer submergits a l’aigua, mentre que la part final poden fer-la caminant gràcies a la disminució del nivell de l’aigua . Els menors porten una mascareta que els cobreix totalment la cara i que els permet de respirar normalment i de comunicar-se amb la parella de submarinites que els guien en el trajecte. Els nens van lligats amb una corda amb un submarinista davant, que li porta la bombona d’oxigen, i l’altre, darrere.

L’arribada dissabte passat d’un temporal de pluges a la regió va marcar el començament del salvament. Les precipitacions són una de les principals preocupacions de les autoritats, pel fet que l’aigua filtrada per la part superior de la muntanya tornés a inundar les galeries de la cova i anul·lés el drenatge fet des que van ser trobats els escolars i el seu monitor amb vida, la setmana passada.

Els dotze escolars i el monitor van entrar a la cova el 23 de juny passat. Segons la versió oficial, després d’un entrenament de futbol el grup va anar a fer una excursió i una tempesta el va agafar per sorpresa. Per resguardar-se del temporal es van refugiar a la cova, que la pluja va inundar i els va deixar atrapats. Un guarda forestal va trobar les bicicletes amb les botes de futbol penjades a l’entrada de la gruta i va avisar. Nou dies després d’una intensa cerca, els escolars i el monitor van ser trobats per dos submarinistes britànics que participaven en l’equip de salvament, format per més d’un miler de persones, entre els quals hi ha membres de la marina tailandesa i experts internacionals.

LA DATA

23.06.18
Dotze nens
d’un equip de futbol i el seu monitor van entrar a la cova de Tham Luang i l’aigua no els va deixar sortir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries
economia

L’Agència Tributària de Catalunya destapa 286 milions de frau fiscal

barcelona