Societat

El Codi Penal espanyol exigirà un sí exprés o l’acte sexual serà violació

La vicepresidenta Calvo anuncia una reforma a imitació de Suècia arran de la polèmica pel cas de La Manada

“La màxima és: «Si una dona no diu sí expressament, és no»”

El No és no és un lema que s’ha cridat en carrers i places d’arreu de l’Estat arran de la condemna a La Manada en què el tribunal de Pamplona no aprecia violació sinó abús, però el No és no posa la càrrega de l’agressió sexual en la possible víctima –perquè li exigeix una negació– més que en la conducta de l’agressor. La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, va anunciar ahir una reforma a imitació de Suècia tant del Codi Penal com de la llei d’enjudiciament criminal per exigir el consentiment exprés de l’acte sexual amb un sí. En cas contrari, serà un acte de violació.

Segons Amnistia Internacional, dels 33 estats europeus, actualment n’hi ha deu que recullen en les seves lleis que el sexe sense consentiment és violació: Suècia, Bèlgica Alemanya, Anglaterra, Gal·les, Escòcia, Irlanda del Nord i la República d’Irlanda, Luxemburg i Xipre. L’últim país a posar-se a l’avantguarda feminista va ser Suècia, que al maig va canviar el requisit de la resistència –dir no– pel del consentiment –dir sí de manera activa– en la seva legislació penal, però sense invertir la càrrega de la prova ni la presumpció d’innocència.

Si bé en el cas polèmic de La Manada el consens dels juristes és que la decisió de considerar els fets del 2016 a Pamplona un abús i no una violació no és un defecte de la llei sinó de la interpretació que en fan els dos jutges i la jutgessa que formen el tribunal, Calvo sí que desvia la responsabilitat ara al Codi Penal. “La màxima és: «Si una dona no diu sí expressament, tota la resta és no.»”, va solemnitzar en una compareixença ahir al Congrés.

La definició de violació com a ‘acte sexual sense consentiment’ es recull en el Conveni d’Istanbul, que està ratificat per una vintena d’estats, però alhora la majoria d’aquests estats no ho han traduït en lleis. Des de Podem, la portaveu adjunta Ione Belarra expressava el seu suport recordant que avui registren la seva pròpia proposta al Congrés per consagrar el criteri del consentiment exprés.

En la lluita contra la violència masclista, la vicepresidenta Calvo, també ministra d’Igualtat, va anunciar que el govern deixarà de fer un balanç anual del nombre de dones assassinades a mans de les seves parelles, ja que aquest tipus de càlcul relativitza la xacra. “Comptades per anys sembla que siguin menys, però des que hi ha estadístiques el còmput total és de 945 dones assassinades”, va argumentar Calvo.

LES XIFRES

10
estats
europeus tipifiquen la violació en funció de si hi ha consentiment. Entre els quals, Suècia, Bèlgica i Alemanya.
945
dones
han estat assassinades a l’Estat des que hi ha dades. El nombre de víctimes deixarà de comptar-se per anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona