Societat

Els advocats catalans van fer més de 300.000 torns d’ofici el 2017

Les dades dels cinc primers mesos del 2018 mantenen la mateixa tendència i sumen 134.076 actuacions

Els advocats catalans van fer 300.126 torns d’ofici l’any 2017, segons dades facilitades pel Consell de l’Advocacia Catalana. La xifra suposa un augment de l’1,1% en relació amb les 296.836 assistències de justícia gratuïta que s’havien fet l’any anterior.

Els lletrats dels catorze Col·legis de l’Advocacia de Catalunya han desenvolupat, doncs, una mitjana diària superior al miler d’actuacions els dies laborables. Pel que fa als cinc primer mesos d’aquest 2018, es manté la mateixa tendència, amb un petit increment del 0,6% sobre l’any passat, amb 134.076 actuacions. A Barcelona, en els primers sis mesos de l’any, se n’han fet prop de 55.000 segons xifres aportades des de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona.

El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Julio J. Naveira, degà de Mataró, ha afirmat que les xifres consoliden els serveis de torn d’ofici com un model “estratègic” en el sistema judicial català, ja que permet evitar que hi hagi “ciutadans de primera i ciutadans de segona”. A banda, a parer de Naveira els números també demostren que els advocats són un col·lectiu “fortament compromès” amb la societat.

L’àmbit penal va ser, l’any 2017, el més sol·licitat, amb 120.265 actuacions practicades i un increment de l’1,3% sobre el 2106. L’assistència al detingut va ser el segon àmbit pel que fa a volum d’actuacions, amb 104.211, fet que suposa un increment de l’1,9% en comparació al 2106. Pel que fa a l’àmbit civil, el tercer més sol·licitat, l’any 2017 es van enregistrar 89.788 actuacions, un 2% més que l’any anterior. A més, la inversió en justícia gratuïta a Catalunya durant l’any 2017 va ser de 52.521.262 euros, un 2,2% superior a la del 2016.

I pel que fa als primers cinc mesos del 2018, s’ha registrat un lleuger increment en nombre d’assistències vist el 2107 (+0,6%), amb 134.076 actuacions. A Barcelona, on en els primers sis mesos del 2018 se n’han fet prop de 55.000, un 31,04% han estat de penal, un 22,91% de civil, un 17,19% de família, un 8,82% de social i un 6,71% de violència masclista.

Davant d’aquestes xifres, el president de la Comissió de Torn d’Ofici del Consell de l’Advocacia Catalana, Miquel Rodríguez Zamora, degà de Sant Feliu de Llobregat, ha reclamat al Departament de Justícia que ampliï els assumptes que tenen accés a la justícia gratuïta i que actualitzi els barems, després de les “retallades” dels anys 2011, 2012 i 2013, i la “congelació” d’aquest any 2018, “pel efectes de l’article 155”.

L’assistència jurídica gratuïta és un servei públic adreçat en general a les persones que no disposen de recursos per sufragar el cost de la seva representació davant dels tribunals. Hi tenen dret tots els ciutadans espanyols o d’altres països de la UE, així com els estrangers que es trobin al país. Per accedir-hi cal acreditar que els ingressos bruts no superen, per unitat familiar i segons els membres que la composen, un franja que va del doble al triple de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM).

El reconeixement d’aquest dret inclou, entre altres prestacions, la designació d’un advocat i un procurador d’ofici, l’orientació i l’assessorament gratuïts previs al procés judicial i la mediació familiar. Les víctimes de violència de gènere, de terrorisme, de tracta d’éssers humans, persones amb discapacitat i menors objecte d’abús, així com la Creu roja i les associacions de consumidors i de víctimes de terrorisme tenen assistència jurídica gratuïta legal.

A Catalunya hi ha uns 7.000 advocats adscrits al Torn d’Ofici i Assistència al Detingut, gestionat pel Consell de l’Advocacia Catalana.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un menor ferit i tres detinguts en una baralla multitudinària al Raval de Barcelona

barcelona

La Guàrdia Civil escorcolla nou empreses i requereix informació a la Generalitat per una investigació que neix del 3%

Barcelona

Un vídeo de fa uns dies mostra el mal estat de la zona de l’accident de tren a Vacarisses pels aiguats

barcelona
opinió

Entre tots, fem gran l’acolliment

opinió

Un mes

La meitat de jutges i fiscals fan vaga

barcelona

Entren a robar a la mansió de Fèlix Millet

barcelona
JOSEFINA SURINA
COORDINADORA DE L’INSTITUT CATALÀ DE LES DONES A GIRONA (ICD)

“Els violents se senten amenaçats per la llibertat de les dones”

Girona

Animen a denunciar els dèficits de les ambulàncies

girona