Societat

98 propostes per a Sant Narcís

Acaba la fase de participació ciutadana per detectar les necessitats

S’han plantejat actuacions de caràcter social, de millora urbanística i per potenciar l’economia del barri

Ara s’elaborarà un document tècnic que ha d’aprovar el ple

El pla integral de Sant Narcís va tancar dijous al vespre la fase de participació ciutadana, centrada a detectar les necessitats del barri i recollir les propostes de les entitats i veïns, amb una reunió conjunta de totes les taules que n’han format part. En global, en aquest procés s’han recollit un total de 98 propostes d’actuacions de tot tipus, que han quedat recollides en un document provisional. Ara, segons explica l’Ajuntament, s’entrarà en la fase de revisió i priorització d’aquestes propostes i s’elaborarà el document tècnic del pla, en què es recollirà també com s’han d’executar les demandes veïnals. El consistori s’ha compromès a presentar l’esborrany d’aquest document final a la ciutadania de Sant Narcís abans de la seva aprovació a través del ple municipal.

Algunes propostes

Entre les propostes generals d’acció que s’han recollit n’hi ha de tres tipus: de caràcter social, de millora urbanística i territorial, i de dinamització econòmica, que són les tres grans taules que es van establir, a banda de la que ja existia del projecte ferroviari. En l’àmbit territorial, l’Ajuntament destaca propostes com ara revisar els límits del barri i dels àmbits escolars, crear un aparcament dissuasiu lligat amb la línia 5 del bus urbà, convertir Sant Narcís en un eix comercial, crear tres parcs canins i millorar l’urbanisme i els usos de diferents zones i edificis del barri. En l’aspecte social i de convivència, l’equip de govern de la ciutat subratlla que s’han rebut propostes com ara detectar gent gran amb soledat no volguda al barri, ampliar les activitats extraescolars, fer sessions de cinema a la fresca i crear un espai jove autogestionat. I pel que fa a la taula de dinamització econòmica i social del barri –la que ha tingut més problemes de participació–, s’hi han recollit propostes com ara estudiar el patrimoni viu del barri, potenciar el bèlit, obrir el projecte La Volta a altres col·lectius i fer gimnàstica saludable al parc de la Comtessa Ermessenda.

Per la seva banda, una de les propostes principals per a les associacions de veïns, segons explica la presidenta de la zona sud, Dolors Hernández, és la creació d’un conjunt d’equipaments a la zona de naus industrials que hi ha entre el parc Ermessenda i el carrer Martí Sureda. Hernández explica que és l’únic espai lliure que queda al barri i que actualment és sòl residencial. La manca d’equipaments ha estat una de les queixes històriques de les entitats d’un barri que té ja més de 12.000 habitants i disposa només d’un centre cívic i una guarderia. Hernández destaca també la bateria de mesures de caràcter social que s’ha acceptat incloure en el pla i un dels projectes estel·lars plantejat per la seva associació, que és la connectivitat del barri amb la nova zona sanitària de la carretera Barcelona.

Un any de treball

La fase de participació ciutadana de Sant Narcís ha durat un any just, si agafem com a inici el taller d’igualtat que es va fer el 12 de juliol del 2017 com a prèvia de les reunions de les taules de treball, que van arrencar després de vacances, al setembre.

Tot i que inicialment el nombre d’inscripcions a les taules va ser bo –en total, s’hi van apuntar una vuitantena de persones: 23 en la taula de dinamització, 21 en la de convivència, 21 en la de territori i 15 en la del projecte ferroviari–, a mesura que s’han anat efectuant reunions el nombre d’assistents ha anat baixant. A la taula de dinamització hi va haver una reunió amb una sola persona.

LES DATES

16.11.15
és el dia
en què es va fer un pla monogràfic sobre Sant Narcís i es va acordar impulsar-hi un pla integral.
11.04.17
és el dia
en què el govern de Girona va presentar públicament el procés per elaborar el pla integral.
12.07.17
és el dia
en què es va fer un taller d’igualtat com a primer pas dins de la fase de participació ciutadana.
19.09.17
és el dia
que van començar les reunions de les quatre taules de treball del pla integral de Sant Narcís.

Estan satisfets per les idees sorgides però lamenten la baixa participació

L.A

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va participar dijous en l’última reunió de la fase de participació ciutadana del pla integral de Sant Narcís i va considerar el procés com “un exemple de com es pot treballar de forma col·lectiva pel bé comú del barri i de la ciutat”. Madrenas va fer “autocrítica” i va admetre que hi havia hagut menys participació de la volguda, però va remarcar que s’havia obtingut “un nivell qualitatiu amb uns grans resultats” i que l’important, més enllà de les xifres, són les conseqüències que tindrà el pla per al barri.

També les dues associacions de veïns del barri es mostren satisfetes de les idees sorgides i lamenten la poca participació. Des de l’entitat veïnal de Sant Narcís Sud, Dolors Hernández creu que “pot quedar un bon projecte” ja que s’han fet “propostes molt interessants tant individuals com col·lectives que donen una bona visió del barri”. Segons ella, l’important ara és que hi hagi “el compromís polític de tot el consistori” perquè és un pla a llarg termini que afectarà diversos governs.

Crítiques a la gestió

El president de l’associació de veïns de Sant Narcís, Xavier Reyner, fa una valoració positiva de les propostes dels veïns i entitats, però està molt molest per la gestió feta per part de la persona contractada per dur el tema. Considera que el sistema utilitzat no ha estat correcte i que el document presentat dijous, a més d’incloure “defectes” en la redacció, “no té sentit”. A més, assenyala que sis veïns diferents que van prendre part en les taules del pla i que no són de la junta de l’associació van acostar-se a ell dijous per mostrar també el seu malestar amb el document. Reyner explica que dijous ja va expressar-ho a l’alcaldessa i que tenen una reunió pendent en què espera poder-ho reconduir de cara al document final que es presentarà al ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona