Societat

L’Estat espanyol ja supera Itàlia i Grècia com a porta d’entrada d’immigrants a Europa

Prop de 1.500 persones han perdut la vida o han desaparegut intentant arribar a la UE pel Mediterrani, segons dades de l’Organització Internacional de les Migracions

L’Estat espanyol és ja la primera porta d’entrada a Europa pel Mediterrani. 18.016 immigrants han arribat a l’estat espanyol per mar des de principis d’any, superant els 17.827 que ho han fet a Itàlia i els 14.678 que han arribat a Grècia. Són les últimes dades de l’Organització Internacional de les Migracions (OIM), de meitats de juliol, que assenyalen també que les persones que han perdut la vida o han desaparegut intentant arribar a Europa travessant el Mediterrani són 1.443, de les quals 294 en ruta a Espanya. Les xifres mostren el canvi de tendència en la travessia i els primers països d’arribada. Mentre que el 2017 Itàlia va registrar un total de 119.369 arribades -per mar i per terra-, Espanya va acumular-ne 28.707, un nombre molt inferior.

D’acord amb un informe de l’OIM, en els primers tres mesos del 2018 Itàlia només va comptabilitzar 6.290 arribades, en comparació a les 24.292 en el mateix període l’any 2017 mentre que a Espanya la xifra del primer trimestre d’enguany, 4.984, és similar a la de l’anterior, 5.204. En total, entre el gener i el març el flux d’immigrants a costes italianes, espanyoles, gregues o búlgares va arribar gairebé als 19.000, fet que suposa una disminució de prop del 50% respecte la mateixa etapa l’any anterior, quan les arribades van ser unes 34.500 als mateixos estats. L’OIM atribueix la davallada a la reducció de les arribades a Itàlia.

Entre el 2015 i el 2017 els estats de la UE van autoimposar-se el repartiment obligatori d’immigrants des d’Itàlia i Grècia, fins ara les principals portes d’entrada a la UE des del Mediterrani. L’anomenat sistema de quotes per reubicar refugiats ubicats en aquests dos països, però, ha estat incomplert en bona part per alguns estats com Espanya. A més, des de la seva finalització el setembre passat, la UE ha estat incapaç de trobar un nou pla conjunt per abordar la qüestió migratòria.

A finals de juny, els 28 van acordar en cimera europea a Brussel·les el repartiment voluntari dels immigrants rescatats al mar i enviar-los a “centres controlats” dins la UE. Per altra banda, també van emplaçar les institucions europees a “explorar ràpidament” l’opció d’establir les anomenades “plataformes regionals de desembarcament” fora de territori europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona