Societat

Equilibris amb els pisos turístics a Lloret de Mar

El pla especial autoritza el creixement d’HUT a l’oest de l’avinguda Just Marlès i en barris com ara Fenals i Santa Clotilde

Amb les llicències donades i les futures altes, el municipi podria superar els 3.200 establiments

Quan el pla sigui vigent, moltes llicències seran d’ús disconforme

L’Ajuntament de Lloret ha aprovat provisionalment el pla especial d’habitatges d’ús turístic (HUT) que autoritza el creixement d’aquests establiments en dos sectors, Centre-Riera i Centre-Altres. Pendent del vistiplau de la Comissió d’Urbanisme de Girona i de la posterior aprovació definitiva, l’alcalde, Jaume Dulsat (CiU), valora que el nou marc municipal està “en un punt intermedi”. “Som equilibrats.” Al mes d’abril hi havia 2.914 HUT. Amb el pla, l’increment podria ser d’un 10% i arribar als 3.200.

Redactat per Josep Maria Blázquez Boya, el pla descriu la realitat dels pisos, cases o immobles destinats al turisme, que han crescut de manera exponencial a les localitats turístiques, incloent-hi Lloret, on n’hi ha 80 cada 1.000 habitants, segons va dir Dulsat en un ple. Amb “les directrius polítiques” de l’equip de govern (CiU, PSC i ERC-Avancem), el pla fixa un límit màxim, detalla el regidor de Coordinació de Govern, Jordi Sais (CiU).

En funció dels incidents registrats per la policia, els serveis –aigua i clavegueram i enllumenat, entre altres– i les botigues o comerços, el pla estableix una densitat màxima d’HUT en funció del nombre de finques (d’impostos sobre béns immobles, IBI). Per exemple, a Centre-Altres n’hi podrà haver un 9,37%. Amb dades de l’abril, hi havia 16.661 habitatges. Per tant, el nombre màxim autoritzat seria de 1.562 HUT. Fa tres mesos, n’hi havia 1.273, la qual cosa vol dir que s’hi autoritzaria una puja de 289 pisos turístics.

Centre-Altres és la “zona que forma el creixement urbanístic de l’eixample o extensió del municipi, amb una estructura de carrers més regulars, si bé a les parts més elevades s’adapta a la topografia”, descriu el pla especial. En aquesta zona hi hauria els barris de Fenals, Santa Clotilde, Venta de Goya, Els Llorers, Coll de Llop, Roca Grossa, La Montgoda UCSA i Urcasa, entre altres.

L’altre sector que podria créixer és el Centre-Riera, el rovell de l’ou de l’activitat turística de Lloret. És “a l’oest del nucli antic, a partir de l’avinguda Just Marlès”, detalla el pla. Hi hauria, entre d’altres, els carrers de la Riera i Ponent. A l’abril hi havia 307 pisos turístics. Tenint en compte la densitat admissible (37,50%), n’hi podria haver 435, és a dir, 128 més dels que hi ha. A tota la vila, hi havia a l’abril 2.914 HUT, 30 més dels autoritzats [vegeu gràfic].

Més del compte

El pla especial podria ser vigent a finals d’any. Quan això passi, hi haurà llicències d’ús disconforme, admet Sais. Seran aquelles sol·licituds o comunicacions prèvies demanades en sectors on, segons la nova normativa, ja n’hi ha més del compte. Això passa als sectors de Centre-Caleta, Centre-Nucli, Oest i, sobretot, al Nord i a l’Est. Sais afirma que les llicències de més “no s’anul·len” si bé cal que els seus gestors liquidin les taxes turístiques. Si es comprova que el local no té activitat durant 12 mesos, la llicència podria caducar.

LES FRASES

Som equilibrats. Ni volem el que vol una part del ple, que és eliminar els HUT, ni deixar-ho al lliure mercat absolut
Jaume Dulsat
alcalde de lloret de Mar (CiU)

LA DATA

Seria partidari que es reduïssin els HUT. [L’elevat nombre] fa difícil l’accés al lloguer al jovent i a gent amb menys recursos
Joaquim Teixidor
Síndic al ciutadà de Lloret
28.05.18
Va ser
el dia que el ple va aprovar, de manera provisional, el pla especial d’habitatges d’ús turístic.

Un HUT, “una activitat econòmica i interessant”

J. Ferrer

L’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat (CiU), considera que els habitatges d’ús turístic (HUT) són “una activitat econòmica i interessant” i alhora un motor que beneficia molts altres agents. “Són molt complementaris. Permeten que treballin els supermercats, les botigues, els bars i restaurants, l’oci diürn i nocturn... No és una activitat menor, però l’hem de gestionar.”

Dulsat diu que han volgut ser equilibrats amb el pla especial. No creu que, per exemple, el creixement que s’autoritzarà a Centre-Altres i Centre-Riera signifiqui un problema. A Lloret es permetrà que un 10% del parc total d’habitatges pugui ser destinat a HUT.

En poques mans

Però el síndic al ciutadà de Lloret, Joaquim Teixidor, critica l’excés d’HUT. Considera que dificulta l’accés al lloguer i afirma que es concentren en poques mans. “Segons dades del registre de la Generalitat, 21 empreses tenidores o gestores administren 1.174 HUT [a Lloret].”

Amb el pla, el consistori pretén posar fi a accions especuladores amb la propietat i reduir el nombre d’HUT irregulars –gairebé uns 1.500–. Però una vintena d’agències que gestionen HUT han reclamat fa uns dies més severitat de l’Ajuntament contra l’intrusisme i els establiments irregulars.

Més de 2.100 HUT s’han ajustat a la nova ordenança

L’Ajuntament de Lloret de Mar ha informat que gestors o propietaris de 2.106 habitatges d’ús turístic (HUT) s’han ajustat a la nova ordenança. Això vol dir que han aportat la documentació necessària per desenvolupar l’activitat, explica Sais.

El regidor de Coordinació de Govern assenyala que, entre altres requisits, els responsables dels establiments han d’aportar la cèdula d’habilitat i la conformitat (o no prohibició) de la comunitat de propietaris que s’hi pot desenvolupar l’activitat.

Sais indica que els responsables dels més de 800 establiments que no havien aportat la documentació s’hauran d’espavilar. “El termini per regularitzar la situació s’acabava el 30 de juny. Ens havien d’aportar la documentació i nosaltres havíem de comprovar-la. Si no obtenen l’alta properament, els haurem d’anul·lar la llicència.”

Un dels punts més controvertits de l’ordenança és l’obligatorietat de tenir una placa a la façana amb el número de llicència, el número de capacitat màxima de l’habitatge i un telèfon de contacte del gestor. L’Ajuntament haurà repartit totes les plaques d’aquí a un mes. L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) i el Gremi d’Hostaleria de Lloret han impugnat l’ordenança al TSJC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART