Societat

Atacar el símbol de la dignitat

El fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, és l’objectiu de difamacions a Itàlia a través de notícies falses

Ataquen qui s’ha convertit en portaveu i referència en la defensa dels refugiats i la tasca humanitària

Itàlia és el país europeu on la diferència entre la quantitat d’immigrants que la gent creu que hi ha i els que realment hi són és més elevada. Tants anys de bombardeig mediàtic repetint el missatge que hi ha en curs una invasió han creat una sensació de desassossec i de rebuig cap als refugiats i cap als qui els salven la vida al mar.

“Aturem la invasió” és el lema històric de la Lliga, però el Moviment 5 Estrelles (M5E) també ha cavalcat l’onada del racisme. Va ser el grillino Luigi di Maio, ara viceprimer ministre juntament amb el leghista Matteo Salvini, qui va iniciar la croada contra les ONG definint-les com a “taxistes del mar” al servei de les màfies.

En aquest context, una de les poques ONG que resisteixen al Mediterrani, la catalana Proactiva Open Arms, i el seu fundador, Òscar Camps, han esdevingut un símbol a Itàlia. Per a alguns, Camps personifica la dignitat i la humanitat que l’executiu hauria deixat de banda. Per als partidaris del govern grillino-leghista, en canvi, és un dels objectius preferits dels atacs i difamacions a internet.

El mes passat hi va haver més de 400 morts al Mediterrani. El 29 de juny, indignat perquè el govern italià impedeix els rescats, Camps va penjar a Twitter un vídeo amb una acció de protesta. Hi sortien activistes i eurodiputats flotant al mar simulant un naufragi. Tant simpatitzants com polítics de la Lliga i del M5E van fer córrer el vídeo acusant Camps d’haver-se “inventat” un naufragi. El vídeo s’ha fet viral i es presenta falsament com a “prova de les mentides que escampa Open Arms”. La resposta del director de la ONG en veure com es tergiversava el vídeo va ser immediata: va aclarir, tot i semblar obvi, que era un acte de denúncia i va penjar una foto amb víctimes reals, tres criatures. I va ser pitjor. Mitjans afins al M5E i la Lliga han difós la foto amb el títol: “El director d’Open Arms ensenya ninots de plàstic fent veure que són nens morts.” Una majoria d’italians creuen que la foto de l’horror és falsa. Però la repercussió d’aquesta campanya de desprestigi ha estat tan gran que ha fet reaccionar l’altra Itàlia. En suport a Camps i per exigir a la UE i al govern que no aturin els socors, milers d’italians estan seguint la iniciativa de penjar fotos a les xarxes amb una samarreta vermella, com la que duien les criatures mortes de la foto. Els pares solen vestir-les d’aquest color perquè siguin més visibles si cauen al mar. Aquest cap de setmana, Camps ha denunciat la guàrdia costanera de Líbia per haver abandonat immigrants al mig del mar, com va fer amb la dona rescatada. Més enemics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER