Societat

La cessió d’uns terrenys du la Fundació Mona a Porqueres

La Fundació Lluís Coromina facilita el trasllat del centre de rehabilitació de primats de Riudellots al Pla de l’Estany, a tocar de Banyoles

A banda de ximpanzés i macacos, el futur espai acollirà titís

La Fundació Mona canviarà Riudellots de la Selva (Selva) per Porqueres (Pla de l’Estany) a partir del 2020 gràcies a la cessió d’uns terrenys de la Fundació Lluís Coromina. La directora del centre de rehabilitació de primats de Riudellots, Olga Feliu, assenyala que la futura ubicació, als límits de Porqueres i Banyoles, els permet mantenir la feina feta durant divuit anys: “Hem anat creixent de forma sostenible, i la intenció és continuar fent-ho així.”

Els treballs per buscar una seu per a Mona s’han allargat gairebé dos anys. Segons Feliu, la intenció era anar al sud de Girona perquè molts dels visitants, siguin escolars o persones interessades en el món animal, provenien de les comarques de Barcelona. Al final, però, els catorze ximpanzés i els quatre macacos que fan vida a Riudellots es desplaçaran cap al nord.

La Fundació Mona farà una campanya per trobar recursos econòmics que ajudin a fer el trasllat. Segons el calendari previst, la construcció dels nous espais –incloent-hi una aula i un centre d’educació– tindrà lloc de la primavera del 2019 a la primavera del 2020. I el trasllat –amb anestèsia total dels animals– serà realitat abans de l’estiu del 2020.

Feliu explica que hi haurà cares noves a Porqueres: uns micos més petits (els titís). “Ja que haurem de fer les instal·lacions, és bo que sapiguem que també els haurem de fer lloc”, diu. La majoria d’animals de Mona encara provenen de Duanes. Són de l’Estat espanyol i el personal de Mona en té cura.

L’Ajuntament de Riudellots va cedir a Mona un terreny el 2001 i el centre hi ha estat des de llavors, però no hi podia créixer més per la proximitat amb el riu Onyar i més d’una riera. El 2016 l’Agència Catalana de l’Aigua va fer desmuntar una construcció (una aula) per la inundabilitat de la parcel·la.

La Fundació Mona té una desena d’empleats i cuidadors. A Riudellots, hi ha actualment dos estudiants de doctorat provinents de la Fundació La Caixa. A més, s’ha nodrit des de fa anys de voluntaris mitjançant el programa Erasmus Plus.

El suport de Coromina

Feliu agraeix la col·laboració de la Fundació Lluís Coromina, que té l’espai Eat Art a la plaça major de Banyoles, per fer-los viable el trasllat. Lluís Coromina i Isern és l’empresari i ideòleg de la fundació, que dona suport a l’art, la natura i les persones, segons explica el polifacètic Coromina.

LA FRASE

Volíem anar al sud de Girona, però la cessió que ens han fet ens agrada. Com més va, més avantatges hi trobem
Olga Feliu
DIRECTORA DE LA FUNDACIÓ MONA

LA XIFRA

350.000
euros és el cost dels dormitoris dels animals a la nova seu de la Fundació Mona, al Pla de l’Estany.

LA DATA

2020
és l’any
que els responsables de la Fundació Mona confien que hauran acabat el trasllat de Riudellots a Porqueres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES