Societat

Vulnerables, també a l’estiu

El govern inverteix 2,7 milions a atendre infants i joves durant els mesos d’estiu

Les entitats munten casals socials per cobrir les necessitats a l’agost

Alguns municipis ofereixen menjadors escolars

Un nen de 9 anys que ha canviat tres cops en un any d’habitació rellogada, on dorm amb la seva mare; un noi de 14 anys que ara està en un centre d’acollida perquè van desnonar la seva família de l’edifici on vivia; una nena que viu en un centre d’atenció a dones víctimes de la violència; el fill d’un home que és a la presó... No és fàcil l’estiu per a moltes famílies. No només no tenen recursos per poder marxar una setmana de vacances, tampoc tenen alternatives per oferir als seus fills si es queden a casa. Fa anys que diferents entitats, com és el cas de la Fundació Pere Tarrés o de Fundesplai, ofereixen colònies i casals socials als nens de les famílies més vulnerables. Són espais de lleure, moments de desconnexió, però també de descobrir nous valors. Aquest any, el Departament d’Afers Socials i Família, que encapçala el conseller Chakir el Homrani, ha destinat 2,7 milions d’euros a mesures per atendre els nens i joves més desfavorits. En total, més de 13.000 infants i adolescents es beneficiaran d’aquests ajuts a través de diferents programes, beques i places en centres oberts.

Però malgrat tota aquesta activitat, la pobresa és encara més insistent i hi ha moltes famílies que necessiten un suport extra. Ho saben la Federació d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (Fedaia), Càritas i la Creu Roja i ho saben també els serveis socials de tots els municipis que veuen com l’escola i el menjador escolar tanquen, però les demandes i les necessitats continuen. “Al juliol, encara funciona tot. És més en el mes d’agost que s’ha de pensar”, assegura Josep Maria Bastús, responsable de família i escola de Càritas. Bastús explica que durant l’any ja es té en compte aquesta situació i es donen alternatives a les famílies sense que hi hagi una tutela tan directa. “El que han de tenir clar és quins són els recursos existents al seu voltant i han de posar en joc tot el que han après. S’han d’adonar que sense nosaltres poden fer coses amb els nens”, subratlla el responsable de Càritas.

Desigual distribució

La situació no és homogènia i els recursos no estan repartits pel territori de la mateixa manera. Així, hi ha municipis amb centres oberts, d’altres que no en tenen i fins i tots algunes localitats que, davant la necessitat, decideixen obrir el menjador escolar fins i tot a l’agost per garantir que els nens mengin fresc com a mínim un cop al dia. És el cas, per exemple, de l’Ajuntament de Constantí, que ha incrementat la partida de menjador fins a 130.000 euros. També hi ha varietat de criteris a l’hora d’obrir o no a l’agost els centres oberts que cobreixen la necessitat de suport i reforç de molts nens al llarg de l’any. Aquest any, el departament ha ofert 3.330 places en 113 centres oberts per poder brindar una atenció continuada a nens en risc d’exclusió.

Tampoc en el cas dels centres oberts hi ha uniformitat de criteris. Depèn del lloc on es troben. Bastús explica el cas de Barcelona perquè s’entengui en què es basa el tancament o no del centre obert. “A Torre Baró, un barri sense gaires recursos, el centre obert obre cada dos dies; en canvi, a la Barceloneta, un espai amb més oferta, des de la platja a altres activitats lúdiques, no hi haurà centre obert i el que es farà és facilitar l’accés dels nens a aquestes activitats.”

Atesa la desatenció que detecta en algunes zones, Càritas ja s’està plantejant, de cara a l’estiu que ve, muntar casals d’agost en barris concrets. Aquest any, la Pere Tarrés n’ofereix en diferents municipis.

Josep Rodríguez, coordinador de la comissió de centres oberts i vicepresident de la Fedaia, també insisteix en la necessitat d’“apoderar la família aquest mes d’agost”, però sense deixar-la desatesa. En aquest sentit, reconeix que cada municipi estableix els serveis en funció de les necessitats que detecta. “Els criteris no són en cap cas homogenis, depenen de cada Ajuntament”, subratlla Rodríguez, que entén que, cada cop més, l’orientació del servei d’assistència és oferir una atenció més individualitzada “que cobreixi les necessitats de cada família, ja que, en alguns casos, n’hi ha prou amb oferir menjar o targetes carregades de diners, però, en d’altres, caldrà una atenció més integral”.

LES XIFRES

13.000
infants i adolescents
de famílies en situació vulnerable participen en activitats de lleure aquest estiu.
2,7
milions
d’euros ha aportat el Departament d’Afers Socials i Família per cobrir les necessitats d’aquests nens.

16 casals a l’agost per a 605 nens

Justament per lluitar contra el possible desemparament en què queden alguns nens el mes d’agost, la Fundació Pere Tarrés ha organitzat 16 casals socials entre avui i el 24 d’agost. En concret, la Pere Tarrés ha muntat casals socials a Granollers, Montcada, Sabadell, Ripollet i Tarragona. Se’n beneficiaran 605 nens que han estat becats gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, Càritas Diocesana de Barcelona, l’Obra Social de La Caixa i la col·laboració d’empreses i particulars. Aquest estiu, la Fundació Pere Tarrés pretén becar uns 3.600 infants amb una inversió econòmica de més d’un milió d’euros, que es destinen també a centres d’esplai, centre socioeducatius i casals socials i també a activitats a les cases de colònies.

Fonts de la fundació han destacat la importància d’aquestes activitats en un període en què els nens i les famílies corren el risc d’exposar-se a una major vulnerabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós