Societat

La Generalitat veu insuficient la proposta de l’Estat de recuperar el 2019 el fons per a l’acollida d’immigrants

Les comunitats abordaran al setembre el debat sobre establir quotes més equilibrades de repartiment de menors que arriben sols

El govern espanyol ha reunit aquest dilluns representants de les comunitats autònomes per afrontar l’augment de l’arribada de menors estrangers no acompanyats i s’ha compromès a recuperar per al 2019 el fons per a l’acollida i integració d’immigrants que el PP va eliminar el 2012.

Tot i això, la ministra del ram, Magdalena Valerio, ha manifestat que per a aquest any no hi ha més diners i es plantejarà en una partida inclosa al pressupost del 2019 (que no ha quantificat). Per a la Generalitat, la proposta és insuficient i continuen reclamant més recursos, transparència i informació per afrontar els fluxos migratoris. A més, les comunitats han deixat per al setembre el debat sobre abordar l’establiment d’unes quotes més equilibrades per ajudar els menors immigrants que arriben sols. La ministra reconeix que no hi ha consens encara entre els territoris que tenen més pressió i els que no.

El secretari de Migracions, Oriol Amorós, apunta que si realment el govern espanyol comparteix la visió de la situació d’emergència, hauria de desbloquejar fons de contingència per fer-hi front. Amorós ha reiterat que Catalunya vol acollir aquests menors i ha negat que hi hagi una “allau” si no que es tracta de millorar i controlar els “fluxos interns”.

Amorós, ha explicat que alguns territoris han plantejat ser solidaris especialment amb les comunitats que tenen més pressió d’arribada de menors no acompanyats (com Andalusia o Catalunya) però que d’altres no s’han ofert.

Enguany, han arribat a l’Estat més de 7.000 menors no acompanyats. La majoria arriben a través de Ceuta i Melilla, o directament a les costes d’Andalusia amb pastera o amagats a baixos de camions per la Jonquera. Només Ceuta, Melilla, Andalusia i Catalunya atenen pràcticament el 70% d’aquests menors que arriben sense l’acompanyament de cap adult.

En el cas de Catalunya, i segons dades el Departament de Treball, Afers Socials i Família, la xifra també ha anat en augment. En només set mesos (gener-juliol) han arribat a Catalunya 1.462 menors immigrants que estan sota tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). És una xifra que està al nivell del global del 2017, quan se’n van atendre un total de 1.489. La xifra ha incrementat exponencialment respecte anys anteriors, com el 2015 quan van ser al voltant de 400 i el 2016 que van ser 684.

Per fer front a l’atenció d’urgència davant aquest increment, el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, va anunciar la creació de 458 places extres més per fer front a l’arribada de menors sense acompanyar.

En total, la DGAIA té sota tutela més de 8.500 infants de casuístiques diferents. D’aquests, 2.615 (segons dades de juliol) són menors estrangers que han arribat a Catalunya sense cap adult. Això suposa, doncs, que més del 25% de les atencions se’n van a aquesta tipologia de menors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Comiat multitudinari a Terricabras

girona
patrimoni

Denuncien penalment una persona per espoli arqueològic a Gandesa

GANDESA
societat

Les conductes suïcides no mortals es van enfilar un 50% després del confinament

barcelona

Nou repel·lent per allunyar cabirols i senglars de les vinyes de l’Empordà

agullana

L’Ajuntament amplia la recollida de brossa porta a porta a l’illa central

Gavà
societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA