Societat

Societat

Els dimonis bons de Banyoles

La colla de diables Gàrgoles de Foc celebra els seus 20 anys amb tota una jornada d’actes dins de la festa petita de la ciutat de l’estany

Ahir al matí, veïns i comerciants del carrer de Sant Martirià, de Banyoles, s’afanyaven a tapar amb cartrons els vidres de les finestres i aparadors de les plantes baixes. És la rutina dels dies de correfoc, i aquest dissabte n’era un d’especial perquè la colla de diables local, les Gàrgoles de Foc, celebraven el seu vintè aniversari. Protegir els vidres o vestir-se de manera adient per emparar-se de les guspires és ja un hàbit per a molts banyolins, però un hàbit recent. “No hi havia tradició de festes de foc o pirotècnia, vint anys enrere”, recorda en Non Casadevall, veterà diable de Gàrgoles. La idea de formar la colla –explica– va sortir dels geganters, inspirant-se en els grups que s’estaven creant en altres ciutats de les comarques gironines. Va ser d’aquesta manera que es van fundar les Gàrgoles, apadrinades pels Dracs de Torroella de Montgrí. De les modestes xifres inicials han passat a ser uns 150, entre diables pròpiament dits i músics (una banda de batucades que a vegades actua en solitari). Al cap de l’any participen en unes 15 rues, en algunes de les quals no falten mai, com ara les de –per descomptat– Banyoles i Porqueres, Salt, Olot... Una part dels integrants de Gàrgoles són mainada, generalment fills dels pioners, descriu el cap de la colla dels grans, l’Antic Is. “El relleu generacional està garantit”, ens comentava ahir al matí, a la plaça Major. Al nostre costat, donant la raó a l’Antic, desenes de nenes i nens –possiblement futurs integrants de la colla txiqui– participaven en uns tallers en què els explicaven, de manera divertida, el funcionament d’un correfoc, les mesures de seguretat que s’hi han de tenir en compte, la roba que s’utilitza o com pintar-se el rostre per ser un d’aquests dimonis festius. Si bé és cert que la festa de foc va arrelant, el cap de colla considera que els banyolins encara es limiten massa a ser espectadors, en lloc de participar-hi activament. “És l’assignatura que tenim pendent”, conclou.

La jornada per celebrar el 20è aniversari va començar a les vuit, amb unes matines pirotècniques, i va continuar amb un esmorzar popular i els esmentats tallers a la plaça, una rua amb diferents bandes musicals de diables, els correfocs dels petits i els grans (amb la participació de colles convidades) i un concert al parc de la Draga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós