Societat

Societat

La Barceloneta no fa net

Els veïns del barri mariner barceloní es mobilitzen un estiu més, i ja n’encadenen quatre, per denunciar la degradació de l’entorn

El govern de Colau intenta aplacar el malestar reforçant la neteja o les ràtzies policials

Possiblement a pocs indrets se sintetitzen amb tanta cruesa com a la Barceloneta les contradiccions del model Barcelona de ciutat d’èxit i projecció internacional. I és que aquest barri d’extracció popular, tradició marinera i un accentuat sentiment identitari propi, ha patit en pròpia pell l’impacte més negatiu d’una eclosió turística descontrolada. La substitució accelerada de l’oferta comercial o de restauració tradicional per una d’absolutament desnaturalitzada i sense cap arrelament a la zona, la proliferació d’allotjaments il·legals –segons els veïns, en va arribar a tenir 1.500 sobre un parc residencial de gairebé 9.000 habitatges– sumades a un incivisme galopant, han estat les conseqüències directes d’aquesta dinàmica. I els inquilins de la Barceloneta ja fa temps que van dir prou. Per ser exactes fa quatre anys, i des d’aleshores les protestes s’han anat encadenant pràcticament estiu rere estiu. El descontentament no remet; al contrari, va a més, perquè les problemàtiques hi continuen, enquistades.

Dissabte es van tornar a veure pancartes i grups de manifestants, i no pas pocs, recorrent el barri. “Estem molt pitjor que fa quatre anys”, resumeix Manel Martínez, vicepresident de l’Associació de Veïns de la Barceloneta. Malgrat que s’està més a sobre d’algunes problemàtiques –l’Ajuntament de la capital assegura que dedica entre 300 i 480 hores setmanals a la inspecció d’habitatges d’ús turístic–, d’altres com el soroll o les molèsties causades per turistes, o no turistes, rebroten de manera cíclica. I enguany algunes s’han aguditzat, com és la degradació de l’espai públic –“dir que el barri està brut és quedar-se curt”, argumenta Martínez– o un augment de la inseguretat. Un dels focus més conflictius és el parc de la Catalana, on s’han instal·lat grups de passavolants que han tingut enganxades agressives amb els veïns. També es parla de més robatoris al carrer. Ahir mateix, sense anar gaire lluny, i mentre s’estava donant forma a aquest reportatge, es donava compte d’una estrebada a una dona o d’un veí a qui li havien pres la roba que, atenció, tenia estesa. Igualment, també es denuncia l’existència de pisos que serveixen com a punt de distribució de droga. Davant de tot això, les entitats exigeixen respostes al govern de BComú, a qui recorden que quan no manava, va ser molt sensible amb la situació de la Barceloneta –que Colau hi fes el seu primer acte de campanya mai es va considerar una casualitat– i va comprometre solucions. “Igual que no vam anar contra Trias, ara no anem contra Colau, però amb ella teníem unes expectatives molt altes”, sentencia el vicepresident de l’associació de veïns.

La resposta de l’executiu local a la nova onada reivindicativa ha estat fer més visible la presència dels equips de neteja –la partida pressupostària per aquest concepte enguany creix un 10%– o la Guàrdia Urbana. Aquest diari ho va poder constatar, in situ, per exemple al parc de la Catalana, on agents amb moto controlaven que no s’hi instal·lessin grups de manera permanent. Des del govern de Colau també es recalca que es colla més negocis com els locals d’oci –51 expedients en un any– que incompleixen la norma. Pels veïns, però, tot plegat és una campanya per temperar la mala maror. No se’n refien. Per això persistiran.

4,2
milions
d’euros és el pressupost que destina l’Ajuntament a neteja a la Barcelona. D’aquesta suma, 2,25 milions els destina a la campanya d’estiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona