Societat

L’àguila franquista no aixeca el vol

petició ·

La CUP reclama la retirada de la simbologia del pont de l’Aigua

L’Ajuntament de Girona diu que espera el permís de la Generalitat

La CUP-Crida per Girona reclama la retirada immediata de les àguiles franquistes que hi ha al pont de l’Aigua. Es tracta de quatre escuts de grans dimensions, dos dels quals corresponen al terme de Girona i els altres dos al terme de Sarrià de Ter. Segons assegura la formació cupaire, al mes de gener els governs municipals de Girona i Sarrià van fer públic el seu compromís de retirar-les abans de l’estiu, però de moment no s’ha fet cap actuació i les àguiles continuen presidint el pont. Des de l’Ajuntament de Girona, el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, assegura que tots els tràmits estan fets i que estan pendents de la Generalitat, que és qui té la titularitat del pont. “No podem entrar a la casa d’un altre; farem les coses correctament i de forma ordenada”, diu Sastre.

La formació cupaire recorda que el juliol del 2017 el ple municipal va aprovar per unanimitat una moció de la CUP-Crida per Girona i de l’Assemblea de Joves del Gironès contra la presència de símbols franquistes a la ciutat. Ara la CUP denuncia el seu incompliment un any després. En concret, el text que es va aprovar disposa que caldria “iniciar un pla d’actuació que prevegi la retirada immediata de la simbologia i la nomenclatura franquista” de la via pública. Segons remarca la formació, la moció també preveia que el consistori gironí impulsés polítiques actives de recuperació i dignificació de la memòria històrica a la via pública al conjunt dels barris de la ciutat.

La CUP-Crida per Girona deplora que després de més de 40 anys de la mort de Franco encara quedi simbologia vinculada a la dictadura als carrers de la ciutat, com ara les plaques als habitatges, noms de carrers i altres elements de la via pública. La CUP destaca que l’Ajuntament de Girona continua tenint importants mancances pel que fa a les polítiques de recuperació i dignificació de la memòria històrica, i reclama que es compleixin les recomanacions del Memorial Democràtic de la Generalitat.

Conseqüències del 115

El regidor Narcís Sastre recorda a la CUP que el pont no és de titularitat municipal i que depèn del permís de la Generalitat. En aquest sentit, assegura que el gener passat, en plena aplicació de l’article 155, es va presentar la petició al govern català. A més, ja es té previst un pressupost de 1.000 euros per retirar els símbols. En tot cas, segons Sastre, fa un mes que va parlar amb el conseller de Territori, Damià Calvet, que va reconèixer que té “un munt de peticions sobre la taula”, entre les quals hi ha la de Girona i Sarrià, i que s’acabarà desencallant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona