Societat

El mòbil gihadista trontolla

La mossa declara com a imputada d’homicidi per haver mort de tres trets l’atacant amb ganivet

La família nega que fos un terrorista i estudia denunciar el cos

S’investiga si l’home es volia suïcidar a mans de la policia

Els Mossos investiguen si el veí de Cornellà de Llobregat mort a trets abans-d’ahir, en assaltar una mossa amb un ganivet a l’interior de la comissaria del municipi, buscava que la policia el matés, mètode anomenat suicide by cops (suïcidi a mans de la policia). Abdelouahab Taib, de 29 anys, passava per una profunda crisi personal, segons la seva dona. I ahir es va saber que Taib va deixar escrita una pregària, en àrab, en què no cita la voluntat de fer el gihad, ni al pis de la parella (divorciats la setmana passada) no se li ha trobat cap vincle amb Daesh.

L’advocat de la família de Taib, David Martínez, va assegurar ahir que l’home no era cap terrorista i que estudiaran si denuncien el que consideren una “actuació negligent” de la mossa. Per contra, el director dels Mossos, Andreu Joan Martínez, va defensar l’actuació de l’agent com a “proporcional” davant la situació extrema.

La mossa va declarar ahir com a investigada per un delicte d’homicidi davant la titular del jutjat d’instrucció 2 de Cornellà de Llobregat, que estava de guàrdia el dia de l’assalt. La magistrada ja va fer comissar l’arma de la policia i també va demanar la declaració d’altres agents, com a testimonis. La investigació de l’actuació de l’agent la durà a terme el jutjat de Cornellà, que es podria tancar si s’evidencia una actuació en defensa pròpia; si no, podria ser investigada com a homicidi imprudent. Per la seva part, l’Audiencia Nacional manté la investigació sobre l’acció de l’assaltant, que encara es considera un atac terrorista. Si es desmunta la hipòtesi del mòbil gihadista, sustentada pel violent atac i perquè l’home va invocar Al·là, el magistrat Ismael Moreno podria inhibir-se i derivar el cas cap al jutjat natural on han passat els fets, és a dir Cornellà, o tancar la investigació, ja que el principal acusat és mort i no hi ha altres implicats, com s’assegura.

Precedent a Sant Cugat

Segons els vídeos enregistrats, després d’entrar a la comissaria el veí de Cornellà va mostrar el ganivet de grans dimensions a la mossa que era dins la cabina de recepció, ella va apartar-se i ell va entrar d’un salt per la finestra oberta en aquest espai, fet que va provocar que l’agent reculés uns passos. Al final li va disparar quatre cops, i tres bales van impactar en el cos de l’home, segons fonts de la investigació, perquè l’assaltant no obeïa les seves ordres d’aturar-se. Abans-d’ahir, el comissari superior Rafel Comes no va voler donar detalls de l’atac ni dels trets, i només afirmava que l’home “es va abraonar” sobre l’agent.

Es dona la circumstància que el febrer del 2014 va passar un fet semblant a la comissaria de Sant Cugat del Vallès, tot i que l’assaltant no va ser morta. Segons explicava la periodista Àgata Guinó a Tot Sant Cugat, una noia de 21 anys duia una arma simulada i va encanonar l’agent que era dins la cabina de recepció. La dona també va saltar a l’interior, i l’agent la va repel·lir tot tancant la porta de la cabina i deixant-la allà tancada. L’assaltant, segons la periodista, havia tingut pensaments suïcides i buscava el suicide by cops.

En el cas de Cornellà, la fiscalia de l’Audiencia Nacional sospita que Taib va actuar en un moment de controvèrsia personal greu motivat per la seva condició de ser homosexual dins del col·lectiu musulmà i que va atacar l’agent en un intent de “redempció religiosa”, segons Efe. Fonts fiscals aprecien una motivació religiosa en l’actuació de l’assaltant, abatut en l’atac d’ahir, la intenció del qual podia ser, segons les primeres investigacions, suïcidar-se o morir matant. De fet, segons les fonts, l’assaltant, d’origen algerià, va enviar un missatge telefònic a la seva exparella en què li revelava que “marxaria, Insha’Allah (si Déu vol), al gran lloc que és a dalt”. Segons les gravacions de la comissaria, els investigadors creuen que hi havia una clara intenció en l’atacant de clavar el punyal a la mossa d’Esquadra, ja que es va llançar cap a ella i, després d’un intent fallit, la va perseguir per les dependències policials.

Davant algunes veus crítiques, com la de Carles Riera, de la CUP –demanant explicacions de per què el cos “executa” sospitosos–, i de la família sobre actuació negligent, un responsable del cos va tornar a comparèixer ahir per donar explicacions més detallades i validar l’actuació de la mossa, tal com ja va fer el conseller d’Interior, Miquel Buch.

En concret, el director dels Mossos, Andreu Joan Martínez, va assegurar que l’actuació de l’agent va ser “correcta, proporcional, adequada i congruent” a la situació d’“extrema gravetat”.

El director va afegir: “No tenim cap dubte que l’agent va actuar com tocava, protegint els béns i la seguretat de les persones. No tenim cap dubte que va ser així. Donarem totes les explicacions que calguin i ens posem a disposició de la família perquè tinguin tota la informació.” Va ressaltar que la mossa va seguir totes les pautes ordinàries d’intervenció, va donar les alertes preventives necessàries i “desgraciadament” al final va haver de disparar davant l’atac homicida.

El director dels Mossos va insistir que Abdelouahab Taib va irrompre a la comissaria “amb clara voluntat i intenció homicida”, armat amb un ganivet i invocant Al·là, davant la qual cosa es va activar el protocol: adoptar les prevencions necessàries, advertir perquè deposés la seva actitud i al final “desgraciadament” abatre. Segons Martínez, només amb la “ràpida reacció” que va tenir l’agent s’entén que no es produïssin “mals majors”.

El portaveu del Sindicat de Policies de Catalunya, David Miquel, va declarar ahir que si els agents disposessin de pistoles Taser, l’atacant de Cornellà estaria viu, detingut i “sent interrogat per saber més dades del seu procés de radicalització”. Miquel va revelar que els comandaments policials els van expressar el seu “suport absolut” per l’actuació davant l’amenaça del suposat terrorista. En aquest sentit, va assenyalar que “s’ha actuat com les policies d’Europa” i que davant d’una situació com aquesta “no val el diàleg” i la “reacció ha de ser immediata, ja que no sabem si duia una armilla d’explosius, que podia fer detonar ferit”.

Tenia una crisi personal. Estudiarem si presentem una denúncia per actuació negligent de l’agent
David Martínez Cubells
advocat de la família del mort
L’actuació de l’agent va ser correcta, proporcional, adequada i congruent
Andreu Joan Martínez
director dels mossos d’esquadra

La mossa declara que va témer per la seva vida

La mossa d’esquadra que va abatre l’atacant de Cornellà va declarar davant el jutge que va tenir la sensació que la volia matar i que era un atac terrorista, segons van confirmat fonts de la seva defensa a l’ACN. En el marc de la investigació ahir es van reconstruir els fets a la comissaria i es va constatar, segons la defensa de l’agent, que porta el sindicat policial Uspac, que entre el moment que l’atacant es va abraonar sobre l’agent a la recepció i el moment en què va caure a terra van passar un màxim de 15 segons. L’home va proferir la paraula ’Al·là’ i algunes altres en àrab que la mossa ja no va aconseguir entendre. L’agent va poder esquivar l’atac i va córrer per un passadís cap a dins de la comissaria per demanar ajuda a un sergent que acabava de començar el torn. Tots dos van donar l’alto a l’atacant, que, segons la declaració dels dos davant el jutge, l’havia perseguida pel passadís i va continuar avançant i amenaçant-los amb el ganivet fins que va estar a un metre de la mossa. Va ser aleshores quan l’agent va treure l’arma reglamentària i va fer la seqüència de trets i passes enrere intentant que l’home desistís de la seva actitud, fins que va caure abatut. Segons es desprèn de la investigació, tres dels quatre trets van aconseguir el seu objectiu. Els trets van tocar el braç, la cama i el cap de l’atacant, a l’espera d’un informe de balística que ha de determinar exactament l’ordre dels impactes. Uspac va insistir que amb cada tret la mossa va fer un pas enrere, però que l’atacant no deixava d’avançar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona