Societat

“A Barcelona no és un fet tan greu com a Nova York”

Tres espanyols, a judici als EUA per haver fet pintades al metro

Els ‘tours’ a l’estranger ja són norma entre grafiters

El passat 4 d’agost, els Mossos d’Esquadra donaven compte de la detenció de cinc persones, en dues operacions diferents contra grafiters que havien deixat la seva petja al metro de Barcelona. Independentment del fet en si, i d’alguns detalls del guió com ara que una part dels arrestos es van consumar després d’una laboriosa persecució nocturna per túnels i ramals del suburbà, dos elements cridaven l’atenció del comunicat policial. Un, la gran quantitat d’esprais que es van comissar a tres dels joves –d’entre 22 i 30 anys–, fins a 81. No s’hi anaven a posar per poc.

Una segona circumstància a destacar és que entre els cinc implicats, almenys dos eren de nacionalitat estrangera. Britànics i australians, per filar prim. Un fet que és més que un simple apunt biogràfic, ja que aferma la tesi que assegura que entre els grafiters hi una xarxa de contactes i intercanvi, més o menys estructurada, que els permet estendre les seves accions més enllà de les fronteres de cada país. “S’ha creat una mena de circuit turístic, i cada cop ens trobem més gent de fora”, comenta Aitor García, del comitè d’empresa de TMB. N’hi ha prou amb fer una ullada als fòrums o els comptes que tenen oberts aquests grups a les xarxes socials, per corroborar que, efectivament, el fenomen ja té caràcter transnacional.

Un exemple d’això ens porta a Nova York. Concretament a l’11 d’abril passat, quan un comboi de l’MTA, la xarxa de metro de la ciutat, va aparèixer ple de grafits. Quatre dies més tard, i després d’una exhaustiva investigació en què va intervenir la Interpol, després d’analitzar el tipus de traç de lletres i dibuixos i corroborar que era d’estil europeu, van ser detinguts tres espanyols: Ricardo Espinola-Martínez, de 36 anys; Ignacio Domínguez-Robles (39) i Manuel Cobano-Pareja (40). Tots tres han hagut d’afrontar un procés penal que mediàticament va tenir un seguiment mil·limètric als Estats Units, i que es va tancar amb l’acceptació dels càrrecs que se’ls imputaven i diverses multes que, en algun cas, pujaven a 7.500 dòlars. En els seus al·legats davant del tribunal, tots tres van utilitzar com a argument des descàrrec la laxitud de la legislació espanyola, en relació amb la nord-americana: “A Barcelona no és tan greu com a Nova York”, va arribar a dir un d’ells.

LA XIFRA

7.500
dòlars
és la suma d’alguna de les multes imposades a tres grafiters espanyols per les pintades fetes a Nova York.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES