Societat

Societat

Mediadors naturals

El Palau de Justícia de Girona va ser el marc ahir del segon congrés de jutges i jutgesses de pau de la demarcació

Es va destacar la importància de promoure el diàleg, la concòrdia i la mediació entre dues parts en conflicte

“Compartir per millorar.” És una frase inspiradora, que transmet valors molt desitjables i d’arrels profundes, i sobre la qual va girar ahir el segon congrés de jutges i jutgesses de pau de la demarcació, que es va dur a terme al Palau de Justícia de Girona. El president de l’Audiència, Fernando Lacaba, va participar en l’acte inaugural, durant el qual va apostar per donar més pes “a la justícia de proximitat”. “En la resolució dels conflictes és essencial basar-se en el diàleg i el sentit comú”, va assenyalar, i va recordar que en les actuacions dels jutges i les jutgesses de pau s’hi troben precisament molts exemples d’aquesta bona manera de fer. “Sou els òrgans jurisdiccionals més propers a la ciutadania i, per tant, els que teniu més contacte amb la realitat. Hi ha massa tendència a dur qualsevol cas a mans dels jutges professionals, que es troben en moltes ocasions asfixiats per la paperassa”, va lamentar.

En la jornada, organitzada per l’Associació Catalana en Pro de la Justícia, hi van assistir una cinquantena de jutges i jutgesses de pau d’arreu de les comarques gironines. Es van realitzar conferències, es van exposar i compartir experiències i anècdotes, i es va debatre sobre el futur dels jutjats de pau. La jutgessa titular de Llagostera, Tomi Martínez, va explicar que fa set anys i mig que desenvolupa aquesta labor: “Tinc molt bona entesa tant amb l’Ajuntament com amb el personal de justícia. Des del consistori em deriven determinats casos. És fonamental saber escoltar la persona, el seny, la proximitat i l’empatia. Després de parlar-hi, a vegades se’n van més alleugerits i veient que la situació no era tan greu com creien.” Alguns episodis recurrents que ha ajudat a resoldre amb èxit han estat enfrontaments entre veïns perquè la pinassa d’un jardí embrutia i anava a parar al del costat. Va acabar amb entesa, també, un conflicte entre una comunitat de veïns i un pintor que havia de pintar l’edifici. Al cap d’un any, una de les parts va posar els fets en coneixement de Martínez, que els va proposar un acte de conciliació.

La jutgessa titular de Salt, Francesca Terrón, va subratllar la importància de fer ús de “la paraula” com una de les eines màximes de què es disposa; i procura que dins l’espai de les instal·lacions on desenvolupa la seva tasca tothom “s’hi trobi a gust”. Molt lloada també va ser la conferència de l’advocat i psicòleg Iago de Balanzó, que va instar els jutges i jutgesses de pau a promoure la mediació per facilitar l’entesa: “Si ens apropem els uns als altres podem arribar més fàcilment a acords a través de la conversa, el diàleg i la negociació. L’encert és quan els conflictes els sabem gestionar; i la mediació pot suposar un oxigenador per crear eixides.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Barcelona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà