Societat

Els flequers gironins alerten de la davallada que viu l’ofici

El gremi atribueix aquesta situació a la falta de relleu en la professió i a la competència que els suposa el pa congelat

Calculen que d’aquí a deu anys hi podria haver un 40% menys de forns

Preocupació entre els flequers gironins per la continuïtat de l’ofici. El gremi assegura que si no hi ha un canvi “substancial” els pròxims anys, quedaran la meitat de fleques de les que hi ha actualment a la demarcació. “El degoteig de professionals que abaixen la persiana és constant”, alerta el president del gremi a les comarques gironines, Josep Maria Font. Els motius que han dut a aquesta situació han estat bàsicament dos: la falta de relleu generacional i la “dura competència” del pa congelat. Font, però, vincula els dos factors. Reconeix que l’ofici de flequer “és dur”, i per tant als joves els costa seguir. “Has de treballar els set dies a la setmana i si a sobre veus que no et pots guanyar la vida com abans, lògicament tires enrere.”

De fet, els artesans del pa viuen una situació que també es reprodueix en altres oficis, com el de carnisser. “Anem de bracet amb ells, perquè també tenen un problema de relleu generacional”, relata Font, que aposta per “donar valor” a l’ofici i reivindicar el producte. Reconeix que el consum de pa congelat “és molt més alt” que el de pa fresc. Per això, requereix que l’administració obligui a especificar aquells establiments que venen pa que prové de masses congelades: “Només demanem que a l’entrada de la botiga el client sàpiga quin tipus de producte consumirà.”

Lamenta, en aquest sentit, “la diferència” de tracte entre els flequers artesans i els establiments on venen pa congelat. Diu que les mesures sanitàries d’un obrador són “molt estrictes”, i en canvi es permet vendre barres de pa en llocs on es remenen productes químics com per exemple les benzineres. “Al final fins i tot les farmàcies podran vendre pa”, ironitza.

Un dels punts clau per revifar el consum del producte fresc és donar a conèixer els avantatges nutricionals: “Moltes vegades creiem que el pa engreixa i no és veritat. Un pa de qualitat no té res a veure amb una barra que pot costar 30 cèntims al supermercat.” Per això han engegat una campanya en col·laboració amb una nutricionista especialitzada per informar dels avantatges de consumir pa fresc. “Hem d’arribar a la gent, perquè sàpiguen de veritat el que mengen”, afirma el president dels flequers.

Donar valor al pa

Un dels grans projectes que va engegar fa vuit anys el gremi va ser la producció de farina amb denominació d’origen. Font explica que Farina de Girona s’ha “consolidat” i esperen arribar al milió de quilos de producció aquest any. La iniciativa va arrencar per donar visibilitat i valor al pa que es produeix a les fleques que treballen a les comarques gironines, i que continuen fent el pa de nit a l’obrador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
la videoteca

Roba una cabra a París i se l’emporta agafant el metro

opinió
Marc Alcaraz

El dret dels infants a la diversitat

Cap d’estudis de Fundesplai

La carretera ja s’ha cobrat dos morts més que el 2017

barcelona

Sanitat s’obre al comerç de la píndola preventiva del VIH

madrid
CARME PARAREDA
ENGINYERA TOPÒGRAF, AMANT DELS ESPORTS D’AVENTURA I CAP D’OPERACIONS DE L’ICTINEU 3

“El fons del mar és un món per descobrir, és exploració pura”

SANT FELIU DE LLOBREGAT

El teixit veïnal crític amb Colau protestarà de nou

barcelona

Catalunya té un cas de dengue autòcton

Barcelona

La TMTR es reformula: qui més contamina, més paga

barcelona

L’Ajuntament i les entitats veïnals de Girona acorden crear una taula de seguretat

girona