Societat

Detenen quinze lladres de pisos al Barcelonès

Formaven dos grups, i un era encapçalat per un líder de la màfia georgiana, segons els Mossos

Se’ls atribueix assalts a almenys vint-i-dos habitatges

Els Mossos d’Esquadra han detingut quinze persones en una operació contra dues importants bandes de lladres d’habitatges a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Una era liderada per un dels més destacats capitostos de la màfia georgiana, de 53 anys, amb antecedents penals a Rússia i que havia muntat grups a Alacant i Sevilla. Dels quinze acusats, tretze han ingressat en presó preventiva i la policia busca una desena més de membres.

Amb la desarticulació d’aquestes dues bandes a principi de mes, a les quals s’atribueixen almenys una vintena de robatoris amb força en domicilis de Barcelona i els seus voltants, el nombre de denúncies per aquest tipus d’assalts a habitatges s’ha reduït a la meitat, segons va destacar ahir l’inspector Pere Guillén, cap de l’àrea d’investigació criminal dels Mossos. En la investigació policial, iniciada a l’abril i coordinada per la fiscalia del crim organitzat de Barcelona, es va descobrir que tots dos grups operaven de manera semblant, seguint el mateix modus operandi que utilitza la màfia georgiana a tot el territori espanyol, on cada membre exerceix una funció definida.

En una primera fase, els informadors escollien els possibles domicilis i els classificaven en funció de les seves mesures de seguretat, i posteriorment instal·laven a les portes d’accés marcadors, petits trossos de plàstic transparent que serveixen per saber si l’habitatge estava ocupat, ja que en obrir la porta aquests cauen a terra. Per cometre el robatori, les bandes es dividien en petits grups de quatre persones que es distribuïen les funcions i, així, un s’encarregava de la vigilància; un segon, d’esbotzar el pany, i els altres, de desvalisar l’habitatge.

Guillén va assegurar que les dues bandes actuaven de forma especialitzada i planificada. Ara els agents estan localitzant les víctimes per tornar-los el material requisat dels domicilis dels detinguts, on s’han intervingut més de 13.000 euros en efectiu, més de dos quilos en joies d’or, dispositius electrònics i una gran quantitat de material destinat a forçar panys i obrir caixes fortes.

A presó per haver captat menors

Un noi de 19 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Breda, ha ingressat a la presó acusat de captar menors d’edat per cometre robatoris a domicilis de Santa Maria de Palautordera. Al jove, amb diversos antecedents, també se l’acusa de quatre robatoris amb força a domicilis –un amb violència– i d’un robatori i furt d’ús de vehicle. La investigació va començar l’agost passat, quan es va detectar un increment de robatoris amb força als domicilis d’aquesta localitat que va durar fins al setembre. En la majoria de casos els lladres actuaven de matinada i escalaven fins a algun balcó o finestra, que forçaven per entrar. I diverses vegades els habitants eren a dins dormint.

Els lladres s’enduien diners, ordinadors portàtils, mòbils i televisors. També buscaven claus de vehicles, que després robaven. Van descobrir que els lladres eren joves, majoritàriament menors d’edat, captats i liderats pel noi de 19 anys, detingut el 12 de setembre passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes