Societat

Unes 240.000 persones, beneficiades pels ajuts d’ocupació de la Generalitat

El SOC prioritza joves, dones, majors de 45 anys, aturats de llarga durada, destinataris de la renda garantida i discapacitats

Enguany es prorroga l’acord signat l’any 2016 pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb els sindicats

Gestionarà 331.000.000 d’euros destinats a polítiques d’ocupació que “beneficiaran al voltant de 240.000 persones en situació d’atur”

La crisi ha deixat al marge del mercat de treball un gran col·lectiu de persones
El disseny de les actuacions a prendre es deixa a iniciativa de cada municipi

El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) gestionarà 331.000.000 d’euros destinats a polítiques d’ocupació que “beneficiaran al voltant de 240.000 persones en situació d’atur, el que cobrirà la pràctica totalitat de la demanda”, segons ha explicat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani. “Aquest import s’ha incrementat recentment amb 11,8 milions d’euros, que es destinaran a programes de formació professional per a l’ocupació i al suport a col·lectius especialment vulnerables.”

Des del SOC es prioritzaran els col·lectius que han estat més castigats per la crisi i els que tenen més dificultats per trobar feina, com són els joves, les dones, els majors de 45 anys, les persones en atur de llarga durada, les destinatàries de la renda garantida de ciutadania i les persones amb discapacitat. Davant el fet que la crisi ha deixat al marge del mercat de treball un important col·lectiu de persones, el SOC ha dissenyat programes cada cop més centrats en la superació de les especials dificultats amb què es troben.

Per aquest motiu la programació de les polítiques actives d’ocupació d’enguany incorpora canvis orientats a reduir aquesta situació, tot ajudant les persones a millorar el seu encaix amb les ofertes de feina i, alhora, ajudant les empreses i cercant el seu compromís per donar oportunitats a aquestes persones.

Ajut als col·lectius més vulnerables

El SOC garanteix a les persones sol·licitants o que són beneficiàries de la renda garantida de ciutadania que puguin accedir a programes que ofereixen orientació, formació i, en molts casos, subvencions a la contractació. També aposta pels ajuts a les dones i les polítiques de gènere, atès que és un col·lectiu que segueix registrant taxes d’atur superiors a les dels homes.

Pel que fa a l’ocupació juvenil, el SOC continua destinant programes que atenen joves des dels 16 anys, molts d’ells amb greus dificultats d’integració social i laboral, a través dels centres de noves oportunitats.

Destaquen també els programes que aconsegueixen crear ocupació a petites i mitjanes empreses, com és el cas del 30 Plus, en el qual es visiten empreses a les quals s’anima a contractar una persona que comporti la creació d’un lloc de feina nou. També aposta pel desenvolupament territorial, com a fórmula idònia per al creixement econòmic sostenible, tot creant ocupació i oportunitats per a la gent de l’entorn, així com treballant els cursos de les especialitats més demanades per tal que els alumnes puguin aconseguir certificats de professionalitat. Una altra prioritat són els centres d’innovació de formació ocupacional (CIFOS), per tal de poder oferir formació estable i de qualitat.

Un 63% d’insercions al mercat laboral

“En els programes de qualificació professional finalitzats l’any 2017 hi van participar 36.196 persones i un 63% es van inserir laboralment, un percentatge que va ser superior en el cas de les dones (un 65%). De les persones que van aconseguir una feina, el 51% estaven en situació d’atur de llarga durada.”

Principals programes

Actualment el SOC treballa en diferents àmbits d’actuació. Un és la formació de les persones desocupades. El programa Treball i Formació, per la seva banda, integra accions d’experiència laboral i accions de formació, adreçades a persones en situació d’atur.

El programa Projectes Singulars vol reforçar l’ocupabilitat i les competències professionals de les persones joves no ocupades i no integrades en els sistemes d’educació o formació. I l’Enfeina’t fomenta accions per a la contractació laboral temporal i acompanyament a la inserció de les persones en situació d’atur de llarga durada.

Els programes d’orientació integren els serveis i els programes personalitzats d’informació, d’acompanyament, de motivació i d’assessorament per trobar feina i, per acabar, el programa Treball als Barris posa a disposició de les entitats beneficiàries un conjunt d’accions en l’àmbit de l’ocupació i del desenvolupament local, deixant a iniciativa de cada municipi el disseny de les actuacions que encaixen millor en el seu projecte.

“Aquestes mesures volen millorar les oportunitats de trobar una feina, i es duen a terme per part del SOC i a través del conjunt d’entitats que hi col·laboren. Per obtenir més informació es pot consultar el web

serveiocupacio.gencat.cat
o bé adreçar-se a una oficina de treball del SOC.”

49,4
milions d’euros s’han destinat a orientació professional i han beneficiat 51.627 persones
142,4
milions d’euros s’han destinat a qualificació professional, i han beneficiat 141.724 persones
87,5
milions d’euros s’han destinat a foment de l’ocupació i han beneficiat 9.506 persones


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona