Societat

Societat

De Baltimore a Sils

Una xef amb set restaurants als Estats Units encapçala una delegació que ha visitat la Selva per conèixer les cuineres als fogons

Un llibre inclou articles sobre el col·lectiu des del 1994

Les mandonguilles amb sèpia que fa la Maria Pol no només són conegudes a Sils. Les cuineres del poble, aplegades sota el nom de la Cuina a Sils, han travessat fronteres des de fa anys. Dimarts, per exemple, una delegació dels Estats Units va fer cap al carrer Major per conèixer, de primer mà, com treballen les mestresses de Sils.

Nona Nielsen-Parker és una xef de Baltimore, a l’estat nord-americà de Maryland, amb set restaurants de més de dues-centes persones cadascun, diu Anoro. Aprofitant una estada a Catalunya, Nielsen-Parker va voler conèixer de primera mà la saviesa de la cuina casolana de Sils –Baltimore té més de 630.000 habitants–. Els van oferir fesolets tendres amb cansalada i botifarra de perol, entre altres menges. “I una de les senyores que va venir es va emocionar. Li recordava el que feia la seva mare, que va morir fa dos anys”, assenyala el coordinador del col·lectiu, Francesc Xicu Anoro.

La Cuina a Sils tindrà des d’avui un nou llibre. L’obra 25 anys de cuina i premsa, editada pel mateix col·lectiu i amb il·lustracions de Rosa Gelpí, repassa articles apareguts en diaris, revistes i publicacions periòdiques sobre aquelles àvies que van començar a recuperar velles receptes a partir del 16 de maig de 1992. Hi ha 80 autors diferents que han escrit sobre Sils en anglès, alemany, italià, castellà i català, entre altres idiomes. El primer article del llibre és del 24 d’agost de 1994 i l’últim, del 29 de juliol de 2018. “La premsa ens va convertir en un producte mediàtic. Si no ets al diari, a la tele o a les xarxes, no existeixes. La premsa ha estat molt important per a nosaltres, però també és cert que si no haguéssim fet res, no hi hauríem sortit”, diu Anoro. El llibre serà presentat avui en un acte a la sala La Laguna, on la Cuina a Sils celebrarà 25 anys.

“Una afició”

Aquest diari va reunir ahir al matí tres cuineres de Sils, Maria Solà, Dolors Sors i l’esmentada Maria Pol. Van veure per primer cop el llibre amb les notícies de les seves creacions. “M’han preguntat de vegades si tenim un restaurant. No, no en tenim”, deia Sors. Per Solà, la cuina “sempre ha estat una afició”. També va ser l’ocasió de parlar si hi ha relleu generacional a la Cuina a Sils: serà difícil. “Ja hi pensem, en això. Arribarem fins on puguem”, admet Anoro. Mentrestant, recorden les nits a l’hotel Ritz a Madrid (com a convidades), les rebudes a Roma i com una veïna va agafar per primer cop un avió a 60 anys per anar a fer una exhibició dels seus plats a la cassola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona