Societat

Doble càstig al jutge Vidal

El magistrat que va qualificar de “terrorisme policial” l’actuació de l’1-O és sancionat pel CGPJ i investigat per un jutjat

De moment ha de pagar 600 euros

Allò que escriuen els jutges en el seu correu de consum intern i que comparteixen en forma de xat, o fòrum d’opinió, no passa desapercebut al gran ull vigilant del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que l’octubre de l’any passat va obrir un expedient sancionador contra Federico Vidal, magistrat del contenciós administratiu de Barcelona, després que aquest es pronunciés de manera crítica amb l’actuació de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil el dia del referèndum sobre la independència de Catalunya. El pronunciament de Vidal li ha suposat ser víctima d’una doble persecució, ja que, al marge del procés administratiu obert pel CGPJ, també és investigat pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona per un suposat delicte d’injúries.

L’expedient sancionador obert per la comissió disciplinària del CGPJ es va iniciar pel procediment de falta molt greu, que podia comportar la suspensió de les seves funcions jurisdiccionals, el trasllat de jutjat o la suspensió definitiva de la carrera judicial. En la tramitació posterior, el cas va evolucionar i finalment el magistrat va ser castigat amb una sanció de 600 euros. L’instructor del cas va considerar que s’havia comès una falta greu de desconsideració. Se’l va castigar per un article on es considera que opinions com les que va expressar el jutge suposen un “excés” o “abús d’autoritat” sempre que es facin en relació amb diversos col·lectius, entre els quals hi ha els funcionaris de policia judicial.

No prou satisfet amb la sanció imposada per la via reglamentària, la fiscalia va considerar que calia anar encara més enllà en aquest afer i va presentar una querella contra el magistrat en considerar que hauria pogut incórrer en un delicte d’injúries. Com totes les querelles que entren als jutjats, el cas es va distribuir pel sistema de repartiment i va acabar recaient al jutge d’instrucció número 13, el mateix que va començar a investigar el procés independentista i els seus diversos actors, arran d’unes manifestacions del també jutge Santiago Vidal sobre l’obtenció del cens per fer el referèndum. En aquesta querella encara no s’ha citat a declarar ningú, segons el TSJC. Es dona la circumstància que Santiago Vidal també va ser sancionat pel CGPJ a tres anys de suspensió de la carrera judicial per la seva participació en la redacció del projecte de Constitució catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona