Societat

Comença la Mercè més feminista i reivindicativa

La pregonera Letícia Dolera demana una Barcelona més humana i habitable, amb més cultura i llibertat d’expressió

Ada Colau recorda els presos polítics i reivindica la ciutat que surt al carrer

L’actriu, escriptora i activista Letícia Dolera, la pregonera més jove de la història de la Mercè, va demanar ahir una Barcelona “que es pugui mirar als ulls”, comprensiva, tolerant, acollidora i feminista, lliure de maltractament animal, que faci costat al teatre i al cinema, que, tant de bo, “pugui aprovar que el 30% dels pisos que s’edifiquin siguin destinats a habitatge social“. Dolera –autora d’un dels llibres més venuts, Morder la manzana, la revolució serà feminista o no serà– va admetre la seva angoixa pel procés, va defensar aferrissadament la llibertat dels presos i exiliats i va reclamar que es desjudicialitzi el “que és política”. I va reclamar l’esperit del 15-M i la força de “la manada”, de les dones totes juntes per reivindicar els seus drets i erradicar les violències contra elles.

En un acte inèdit en un pregó, Dolera va donar la paraula a la seva amiga Carmen Juárez, presidenta de l’Associació Mujeres Migrantes, que va fer visibles els altres barcelonins i barcelonines, els refugiats i immigrants i la vida dura i sovint amagada que porten, la majoria de dones fent de cuidadores de gent gran. Juárez va demanar una Barcelona “que ja és diversa” i va demanar traslladar aquesta diversitat a tots els àmbits.

L’alcaldessa, Ada Colau, va tenir unes paraules per als presos polítics i, especialment, per a l’exregidor de Barcelona Quim Forn, i va recordar que “fins que no estiguin al carrer no es podrà reprendre la normalitat” al país. Colau va fer referència a l’any “especialment dur” que s’ha viscut, als atacs a la llibertat d’expressió i a la violència policial, però va voler donar valor a l’esperança, que a la ciutat s’ha viscut entre grans manifestacions. Va fer especial referència a la gran fortalesa i unitat del moviment feminista, el qual ha de treballar pel futur dels ciutadans.

Colau va donar per inaugurada la festa major de Barcelona més descentralitzada. “Als espais de la Ciutadella i del castell de Montjuïc afegim la Trinitat i la llera del riu Besòs, perquè Barcelona té molts centres i no només el centre històric.” Colau va recordar que hi ha més de 500 activitats i va demanar a tothom que es mogui amb transport públic (s’ha desconvocat la vaga del metro).

La Mercè d’enguany, a les portes d’unes eleccions municipals que es preveuen d’infart, serà d’alt voltatge, amb una plaça de Sant Jaume parcialment ocupada pels acampats independentistes (que després d’una negociació han quedat a la mínima expressió), amb un relleu al grup municipal d’ERC que ningú no s’esperava (ahir el president el grup municipal, Alfred Bosch, ni es va presentar al pregó) i amb una roda de premsa de l’exprimer ministre francès Manuel Valls dimarts que ve que ho pot incendiar tot.

LES FRASES

Demano una Barcelona que es pugui mirar als ulls, on la gent es miri pensi el que pensi
Letícia Dolera
pregonera de les festes de la mercè
Fins que els presos no estiguin en llibertat no es podrà reprendre la normalitat
Ada Colau
alcaldessa de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona