Societat

Dimensió 10

Les manilles van ser protagonistes en la diada de Santa Tecla de Tarragona, amb el majestuós 3 de 10 de la Jove, i també a Barcelona, on els Minyons de Terrassa van fer el 2 de 9

Era el dia. La Colla Jove Xiquets de Tarragona va aconseguir fer l’aleta al majestuós 3 de 10, castell amb què va obrir la seva actuació de la diada de Santa Tecla. A quinze dies del Concurs, el dubte sobre si tirar el “castell de 10” o no arriscar-s’hi era raonable. Abans d’entrar a plaça, la colla ja sabia que la decisió estava presa. El castell s’havia assajat bé i estava a punt, i Santa Tecla és una oportunitat que no es pot deixar passar.

Va ser en primera ronda. Manilles i folre van constituir una divisió de combat molt fiable i el tronc es va començar a formar amb bones mides. A partir que sona la gralla, però, comença la segona part de la història: és un castell molt complicat, en què passen moltes coses. Tot coincidint amb l’entrada dels setens, el gegant va fuetejar el pilar de l’esquerra i va provocar tensió als pisos superiors. Decidida, la canalla va coronar els deu dígits, però el tronc es va trencar per dalt. Manilles i folre van restar intactes. Carregar el 3 de 10 és un èxit. Si el proper va igual, però amb un punt de més de pausa, es podrà arribar a descarregar.

Sense intenció de reservar res, la Jove va enfilar tot seguit el 4 de 9 amb l’agulla, però la canalla es va fer enrere. La colla va optar aleshores pel 9 de 8, que es va definir amb autoritat, i tot seguit (descartat el quatre amb l’agulla) va escollir el 4 de 9 folrat per acabar la sèrie. Però també es va haver de desmuntar per indecisió de la canalla (el ritme és molt intens i no és estrany que puguin aparèixer símptomes de cansament).

En vista del panorama, la colla va decidir passar directament a muntar folre i manilles del pilar de 8, el fabulós espadat amb el qual ha acabat totes les grans diades d’aquest curs, però que ahir no va poder superar la motxilla de la sortida de l’enxaneta. Galons de 10 assolits. Regust agredolç. La conjura: al Concurs s’ha de veure la millor versió de la Jove.

3 de 9 dels Xiquets

La plaça de la Font va aplaudir també amb moltes ganes el primer 3 de 9 que els Xiquets de Tarragona aconseguien descarregar per primera vegada aquesta temporada i que fins ara només l’havien carregat. A més a més, el tronc del castell observava canvis en diferents pisos. Abans, els Xiquets havien descarregat també el 5 de 8 –al segon intent– i després es van veure amb ànims d’afrontar el 4 de 9. Va ser un intent fràgil que es va acabar desmuntant.

Van completar el cartell de la diada tarragonina els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, que amb cares noves als troncs van firmar la “clàssica de 8”, i els Xiquets del Serrallo, que van fallar amb el 2 de 7 i van tenir en el 5 de 7 la seva millor construcció.

Mercè, emmanillada

Paral·lelament tenia lloc a Barcelona la diada de la Mercè, l’altra gran actuació de la jornada i de la qual els Minyons de Terrassa en van sortir amb els millors registres, després de dur a terme una demostració de qualitat i solvència.

Els terrassencs tenien entre cella i cella el propòsit de descarregar el 2 de 9, una construcció de la qual n’acumulaven tres coronacions però que els urgia vèncer per poder encarar-se amb fortalesa mental a un segon tram de curs en què han d’assumir la seva quota important de protagonisme.

L’execució del 2 de 9, amb unes manilles ben parapetades, va ser molt tècnica. Celebració de castell important, dels que acostumen a marcar un punt d’inflexió. Els Minyons, que havien obert amb el 4 de 9 i van acabar la sèrie amb el 3 de 9, ben controlats en ambdós casos, van acabar estrenant el pilar de 7.

D’altra banda, hi havia molta expectació a la plaça de Sant Jaume per presenciar l’atac de la Colla Joves Xiquets de Valls sobre el 2 de 8 net, un castell que mai no s’havia vist al cap i casal. I la colla va presentar les armes per tornar a domar la “serp verinosa” de la gamma extra en el primer acte.

La Joves suma tres 2 de 8 nets descarregats des de començament d’any, però ahir el castell va avisar amb l’entrada dels dosos i es va tocar retirada. No hi va haver segona temptativa i la Joves ho va resoldre amb els dos “bàsics de 9”, és a dir, el 3 de 9 i el 4 de 9 –aquest segon després d’un intent desmuntat–, més el 5 de 8.

Però els qui recordaran amb amargor la diada d’ahir seran sens dubte els Castellers de Barcelona. No és cap secret que els de la formació local arribaven a la cita desmillorats, però tampoc ho és que si alguna cosa no els falta és coratge. Així, després de temperar caràcter tot descarregant el 5 de 8, vençut amb molts nervis, la colla va llançar dos atacs estèrils sobre el 3 de 9, que van fer llenya tot just començar. Barcelona, que va acabar amb el 4 de 8, avui actua amb la resta de colles de la ciutat. La Mercè és molt exigent.

SANTA TECLA, TARRAGONA, PLAÇA DE LA FONT

La xifra
Jove Xiquets de Tarragona:
3/10fm(c), id4/9fa, 9/8, id4/9f, P/8fm(c)
Xiquets de Tarragona:
id5/8, 5/8, 3/9f, id4/9f, 4/8, P/5
Sant Pere i Sant Pau:
3/8, 2/7, 4/8, P/5
Xiquets del Serrallo:
5/7, i2/7, 3/7, 4/7, P/5
Altres actuacions

22 de setembre

Reus

Xiquets de Reus:

2/8f, 3/9f, id5/8, id5/8, id4/8, 3P/5

Moixiganguers d’Igualada:

2/8f, 5/8, 3/8, P/5

Castellers de Sabadell:

3/8, 2/7(c), 4/8, vano de 5

Calella

Minyons de Terrassa:

5/8, 2/8f, 4/8, P/6

Xics de Granollers:

4/7, 5/7, 3/7, 3P/4

Castellers de l’Alt Maresme:

5/7, 7/7, 2/7, vano de 5

Molins de Rei

Castellers de Terrassa:

4/7, 3/7, 2/7, P/5

Castellers de Sant Cugat:

5/7, 4/7, 3/7, P/5

Matossers de Molins de Rei:

3/7, id5/7, id4/7, 5/6, P/5

Roda de Ter

Sagals d’Osona:

3/8, 4/8, 2/7, vano de 5

Bordegassos de Vilanova:

2/7, id5/7, 4/7, 3/7, P/5

Nyerros de la Plana:

4/6a, 5/6, 2/6, iP/5s, P/5Lloc

23 de setembre

Barcelona

Minyons de Terrassa:

4/9f, 2/9fm, 3/9f, P/7f

Joves Xiquets de Valls:

id2/8net, 3/9f, id4/9f, 4/9f, 5/8, vd5

Castellers de Barcelona:

5/8, i3/9f, i3/9f, 4/8, P/5

Esplugues de Llobregat

Capgrossos de Mataró:

3/8, 4/9f, 2/7, P/6

Castellers d’Esplugues:

2/7, 3/7s, 7/7, P/5

Castellers de Sant Cugat:

5/7, 7/7, id4/8, 4/7, vano de 5

Cerdanyola del Vallès

Castellers de Cerdanyola:

5/7, 4/7a, 3/7a, vano de 5

Castellers de Terrassa:

5/7(c), 3/7, 4/7, P/5

Castellers de Caldes:

3/7, 4/7, 3/6a, 2P/4



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona