Societat

El Govern vol obrir en breu nous centres d’emergència per acollir menors estrangers no acompanyats

DGAIA, Mossos d’Esquadra i entitats del tercer sector es reuniran diàriament per abordar l’emergència en “un marc de màxima col·laboració”

Ja n’hi ha a Girona i Barcelona

La directora d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Georgina Oliva, ha anunciat aquest dilluns que el Govern vol obrir en breu cinc nous centres d’emergència, dos a la demarcació de Barcelona i un a les altres tres, que serveixin de porta d’entrada al sistema de protecció als menors estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya. En aquests centres, com en els ja existents a Girona i Barcelona, és farien les revisions mèdiques i un primer anàlisi de la situació de cada jove per després derivar-los als centres d’acolliment del sistema de protecció. Oliva ha avançat que un d’aquests centres podria entrar en funcionament aquesta mateixa setmana. Aquest anunci s’ha produït finalitzada la primera reunió diària que des d’avui faran diversos departaments del Govern amb els Mossos d’Esquadra i entitats del tercer sector per abordar aquesta emergència “en un marc de màxima col·laboració”. “Es tracta de treballar coordinadament la integració als nostres municipis d’aquests joves que han vingut per quedar-se”, ha afegit Oliva.

Oliva ha volgut deixar clar que en aquestes reunions diàries es farà el mateix que s’ha fet en el darrer any que es buscar equipaments d’acollida dignes per aquests menors que arriben sols a Catalunya però de manera coordinada. Aquí, ha assenyalat que fins ara el contacte entre la DGAIA i els diferents actors del sistema era permanent però per separat, i que ara hi haurà un espai de trobada comú que servirà per agilitzar tots els processos.

La directora de la DGAIA ha reconegut que l’increment sobtat d’arribada de nous menors els ha desbordat fent difícil generar noves places d’acollida i que això hagi generat imatges com la de nois dormint a les comissaries per manca de places. Aquí, Oliva ha recordat que en dos anys s’ha multiplicat per quatre l’arribada de menors estrangers no acompanyats, passant dels 600 del 2006 als 2.200 que portem aquest any, i que això ha dificultat molt donar una resposta adequada a l’emergència. “Generar un centre d’acolliment comporta entre mig any i un any de feina i nosaltres n’estem creant un a la setmana”, ha afegit.

Sobre els nous centres d’emergència, Oliva, tot i que no ha volgut avançar gaire informació fins tancar els acords necessaris, ha explicat que tindran una capacitat màxima d’acollida d’uns 100 nois i noies en la línia de l’aposta feta fins ara per equipaments no gaire grans. “En altres comunitats s’ha apostat per centres de 500 places, però nosaltres apostem pels petits per garantir la màxima personalització en l’atenció i l’acollida dels infants”, ha explicat.

Per millorar tots els processos, Oliva ha reclamat a l’Estat “transparència i informació” sobre la xifra real de menors estrangers que arriben al país per tal que les diferents comunitats puguin planificar les seves accions d’acollida amb antelació. També ha reclamat a l’executiu de Pedro Sánchez que la partida pressupostària de 40 milions d’euros destinada a l’atenció d’aquests menors es reparteixi en funció del nombre real de menors atesos i no per les xifres d’arribades que té la policia espanyola.

Increment d’arribada de nois soles

Georgina Oliva ha apuntat que tot i que la gran majoria de menors que arriben són nois, entre un 85 i un 95%, s’està detectant un increment d’arribada de noies que necessiten d’un tractament especialitzat perquè a la doble vulnerabilitat de ser menors i migrants, en el cas de les noies s’hi afegeix una triple vulnerabilitat per qüestió de sexe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT