Societat

PEP JUNCÀ

GERENT DE DRAGON BOAT EMOTIONS

“El Dragon Boat aprofundeix el compromís d’equip”

Badalona s’ha convertit aquest estiu en la primera base europea de Dragon Boat, una tradició mil·lenària xinesa i també un esport que mou milers de practicants arreu del món

Com ha arribat fins aquí l’afició pel Dragon Boat?
Som una agència de turisme esportiu que fa 25 anys que ens dediquem a portar a Banyoles equips d’alt rendiment de rem, piragüisme i natació. Fa cinc anys buscàvem un esport inclusiu i fàcil de practicar i vam trobar el Dragon Boat.
Què té d’especial?
Ve de la Xina i fa 2.000 anys que es practica però aquí gairebé no es coneix. Es fa amb una embarcació per a deu o vint palistes amb cap i cua de drac i un timbaler que marca el ritme. Les barques són molt maques i serveixen per treballar la comunicació, la coordinació i aprofundeixen el compromís d’equip. Es tracta de remar tots a l’una en la mateixa direcció i arribar a la meta abans que el rival. Són els mateixos valors que fan que una empresa funcioni, per això es fa servir per al team building
Hi ha equips d’empreses?
Sí, fa tres anys ens va trucar Seat i ens va demanar que els entrenéssim per tenir un equip de Dragon Boat perquè volien participar en un festival corporatiu que es fa a Wolfsburg, on té la seu Volkswagen.
Hi ha xinesos a Catalunya que el practiquen?
Fa set anys que fem un festival a Banyoles i durant el quart, un grup de nois xinesos de Badalona va venir a participar-hi i van decidir fer un equip. De fet, és com si a Pequín la comunitat catalana descobrís que hi ha un festival de castellers i decidissin muntar la seva colla castellera.
I el port de Badalona s’ha convertit en l’única base a Europa de Dragon Boat?
Un grup d’empresaris xinesos van comprar dues embarcacions i es van posar en contacte amb nosaltres per crear el club Dragon Boat Badalona, participat per xinesos i catalans. Aquest club el fem servir a Badalona de pont d’unió entre la comunitat xinesa i la comunitat catalana. Fa dos anys que muntem el festival Dragon Boat de Badalona coincidint amb el Duanwu, la festa nacional xinesa, que es celebra el cinquè dia del cinquè mes del calendari lunar. És un festival d’intercanvi cultural i de regates de Dragon Boat. Des de la Xina s’ha vist amb bons ulls aquest festival i, com que estan fent un gran esforç per difondre la seva cultura arreu d’Europa, s’han fixat en Badalona i aquest estiu l’han designat com a primera base europea de Dragon Boat.
Com s’hi ha implicat la comunitat xinesa de Badalona?
El col·lectiu xinès està molt implicat amb els festivals i fan donacions econòmiques. Són conscients que la Xina té moltes coses bones però de vegades des d’aquí només percebem les dolentes. La idea és a poc a poc mostrar la seva millor imatge i convidar la ciutat a formar part del festival perquè hi hagi un veritable intercanvi cultural. Volen que tota la ciutat conegui aquest esport i vegi que és divertit, fàcil i enganxa. El Dragon Boat és el pàdel de l’aigua.
És un esport competitiu?
Sí, a més es pot practicar fins als vuitanta o noranta anys. Durant els festivals que s’organitzen per tot el món, l’organització posa les embarcacions i, per tant, desplaçar-se és més fàcil. És una bona manera de fer turisme, conèixer ciutats i potenciar l’esperit d’equip.
On es practica a Catalunya?
Nosaltres estem a Banyoles, a Badalona i al canal olímpic de Castelldefels, on l’any passat vam fer el primer festival internacional de Dragon Boat. Vam aplegar una cinquantena d’equips d’arreu d’Europa i aquest anys tenim sol·licituds d’arreu del món.
És un esport inclusiu?
Una de les categories és l’anomenada BCS, amb equips formats per dones que han tingut càncer de pit. Fa deu anys, una recerca clínica feta al Canadà va descobrir que la pràctica del Dragon Boat era beneficiosa per a les dones a les quals s’ha extirpat un pit perquè aquesta modalitat de rem actua com un massatge limfàtic i ajuda a recuperar-se. A més, formar part d’un equip també ajuda emocionalment. Arreu del món n’hi ha centenars i ara hem encetat un projecte amb l’ICO i el grup Àgata per crear equips de dones supervivents de càncer de pit.
Dissabte es fa la setena edició del festival Dragon Boat a Banyoles. Qui hi participa?
És un festival corporatiu, d’organitzacions i de grups d’amics. Es tracta de passar un dia festiu a les instal·lacions del Club Natació Banyoles, remar amb els amics i gaudir amb les activitats complementàries.
Com treballen per fer el Dragon Boat més visible a Catalunya?
La nostra idea és consolidar les tres bases i que les empreses vagin adoptant aquesta activitat. El 2 de desembre organitzarem la jornada Rema Contra el Càncer, a Badalona. Convidarem la gent a provar el Dragon Boat a canvi de cinc euros, que aniran a la Fundació de La Marató de TV3, dedicada aquest any a la lluita contra el càncer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ