Societat

Centres educatius han acollit menors estrangers no acompanyats aquest estiu

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, diu que “és només des de la riquesa moral de país ric que hem d’afrontar les solucions”

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha explicat aquest dimecres que alguns centres educatius han allotjat menors estrangers no acompanyats (MENA) aquest estiu. Ha explicat que la seva conselleria posa a disposició de la DGAIA les instal·lacions “quan és possible” i per tant aquest acolliment s’ha fet en aquests espais quan “els centres docents no eren ocupats per alumnes perquè no hi havia classe”. Ha afegit que amb l’inici de curs aquests menors no acompanyats no poden romandre als centres però que els menors de 16 anys s’escolaritzen “en centres ordinaris habitualment o unitats específiques quan ho podem fer”, mentre que pels majors de 16 anys “treballem amb el departament de Treball amb formacions diverses”. Ha afegit que en aquesta col·laboració de “la gran majoria” de departaments del Govern una de les principals dificultats és que “cada dia varien les xifres”.

Bargalló ha exposat que “en som poc conscients que estem en un moment d’una delicada situació per l’allau migratòria de menors d’edat no acompanyats que ens estan arribant constantment”. Ha lamentat que “o no volem ser conscients que ens arriben, o només en som conscients en puntes que mediàticament apareixen”. En aquest sentit, ha dit que la realitat del a col·laboració entre els departaments del Govern, entitats del tercer sector, entitats socials i ajuntaments és “un dia a dia”.

“No és fàcil de gestionar, però menys per la DGAIA que els té tots”, ha explicat Bargalló. Ha exposat que “els ajudem perquè és una necessitat social i perquè nosaltres que som un país ric, no hem d’actuar amb pobresa, ni de recursos ni de solucions, i especialment no hem d’actuar des de la pobresa moral”. Per Bargalló, “és només des de la riquesa moral de país ric que hem d’afrontar les solucions, i per tant som-hi tots, i si algú vol mirar cap al costat que s’aparti”, ha reblat.

Ha començat la seva intervenció a l’esmorzar informatiu del Fòrum Europa a l’Hotel Palace agraint la presència de Laura Borràs, consellera de cultura, i Chakir El Homrani, conseller de treball, afers socials i famílies, perquè considera que “són els departaments amb més feina a fer” ja que sense aquests àmbits “no podem pensar en la formació”. Ha explicat l’ús donat als centres educatius aquest estiu responent a una pregunta d’Enric Moris, de Creu Roja Catalunya, que li preguntava com cal afrontar des de l’escola l’arribada d’infants i joves migrants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós