Societat

Milers d’estudiants en defensa de l’1-O

La marxa entre plaça Universitat i plaça Sant Jaume viu moments de tensió davant de la Policía Nacional, a Via Liaetana

Seguiment desigual a les facultats de la vaga convocada per Universitats per la República

Les escoles van tenir un seguiment desigual. La incidència més gran va ser a Lleida, amb un 82,12%

Milers d’estudiants –13.000 a Barcelona, segons la Guàrdia Urbana, i 50.000 a tot Catalunya, segons la plataforma Universitats per la República– es van manifestar ahir per deixar ben clar que no estan disposats ni a oblidar ni a perdonar el que va passar l’1 d’octubre de l’any passat. “Som la punta de llança i continuarem mobilitzant-nos fins que aconseguim el nostre objectiu, que és la República”, van assegurar quan van arribar a la plaça de Sant Jaume i van vaticinar que es prepara “una tardor calenta”. “Som invencibles”, van cridar els joves, que havien sortit a dos quarts d’una de la plaça Universitat, on s’havien reunit amb uns 300 més que havien començat la protesta al Palau Reial a dos quarts d’onze del matí.

La manifestació va baixar pel carrer Pelai i va continuar des de la plaça Catalunya per Vila Laietana. Els joves enarboraven tot tipus de banderes –no només estelades, també vermelles de la Unió Soviètica, republicanes i un bon grapat de la Joventut Nacionalista de Catalunya i de la Joventut Republicana–, però també urnes, alguns instruments musicals, megàfons i esprais per pintar llaços grocs arreu. “Li diuen democràcia i no ho és”, “Més educadors i menys repressió”, “Els Mossos també són forces d’ocupació” i “Els carrers seran sempre nostres”, la més repetida. Els manifestants van transitar sense provocar cap incident. I només va haver-hi un moment de tensió quan la marxa va passar davant de la prefectura de la Policía Nacional a Via Laietana. Es va aturar uns minuts i un grup de joves, armats amb corrons va escriure amb pintura blanca al terra 1-O, ni oblit ni perdó.

En arribar a la plaça de Sant Jaume van corejar Els segadors, alçant les mans, i van cridar “Visca la Terra Lliure”. Poc després van reclamar: “Fora, fora, fora la bandera espanyola”, que va continuar onejant al balcó de l’ajuntament de Barcelona.

Abans de desconvocar la protesta, van llegir un comunicat contra la repressió i a favor d’una mobilització constant al carrer. Amb música de festa, grups d’estudiants van seure en rotllanes per fer un entrepà i així els va trobar el president Quim Torra, que es va acostar a Sant Jaume per dir-los que compta amb ells per “construir la República”. Els joves van cridar President!, però també van demanar la dimissió del responsable dels Mossos, Miquel Buch, per les càrregues de divendres passat.

També van haver-hi manifestacions a Girona, Tarragona i Lleida. La secretaria d’Universitats i Recerca va informar que el seguiment de la vaga havia estat desigual, amb major incidència en algunes facultats.

Pel que fa a les escoles, el Departament d’Ensenyament va informar que el seguiment a Barcelona havia estat d’un 20,93%; al Baix Llobregat, d’un 54,33%; a Barcelona Comarques, d’un 37,64%, i a la Catalunya Central, d’un 38,13%. El major seguiment va ser a les Terres de l’Ebre, amb un 82,12%, seguit de Lleida, amb un 60,20%. A Girona el seguiment va ser d’un 23,95%; al Maresme i el Vallès Occidental, d’un 31,98%; a Tarragona, d’un 31,76%, i a les escoles del Vallès Occidental, d’un 54,81%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona