Societat

Una via per rememorar l’1 d’octubre

L’alcaldessa i els alcaldes de Girona, Sant Julià, Sarrià de Ter, Vilablareix i Aiguaviva animen a participar a la cadena humana

Hi ha més de 4.700 inscrits

La cadena ‘Fem-ne via!’ constarà de 27 trams de 500 metres cada un

Dos extrems i un cos central que estaran plens de records de l’1-O, del retorn de sentiments i del repàs mental dels molts moments àlgids i d’orgull de poble que van marcar aquella jornada històrica, entenebrida lamentablement per la desproporcionada actuació dels cossos policials espanyols. Sant Julià de Ramis i Aiguaviva seran aquest diumenge vinent, 7 d’octubre, els punts d’inici i final respectivament d’una cadena humana que els unirà i que transcorrerà per tres poblacions més del Gironès: Sarrià de Ter, Girona i Vilablareix. Els alcaldes i l’alcaldessa d’aquests cinc municipis fan una crida a la participació i remarquen la importància de sumar-se a la iniciativa, en què es reclamarà novament que es faci efectiva la República Catalana guanyada a les urnes i que esdevindrà una rèplica a escala gironina de la Via Catalana de la Diada de l’11 de setembre del 2013.

Les puntes del traçat no han estat escollides a l’atzar, sinó que seran en dues de les poblacions que van centrar els focus. La Guàrdia Civil va impedir a primera hora del matí la celebració del referèndum a Sant Julià, on estava previst que votés el president Puigdemont. I, ja a l’hora de la sobretaula d’un dinar popular que s’estava fent al col·legi electoral d’Aiguaviva, es va presentar la Guàrdia Civil, que va llançar gasos lacrimògens contra els veïns que hi havia allí concentrats.

L’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, recorda que “el poble es va comportar molt dignament l’1-O per defensar la democràcia”: “Un cop va passar tot, els veïns i veïnes ens vam mobilitzar i vam anar a votar a diferents localitats perquè aquell dia era important omplir les urnes. El més bonic va ser ajudar, anar tots a l’una. És la simbologia que recuperarem aquest diumenge amb la via.” També l’alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, admet que “és un orgull” que la cadena humana passi per la població i afegeix que el rerefons d’aquesta acció “és del tot en positiu”: “En primer lloc, servirà per donar rellevància als fets ocorreguts l’1 d’octubre de l’any passat i, en segon lloc, per manifestar un cop més que volem decidir el que anhelem esdevenir.” És a dir, “llibertat de poder-se expressar, llibertat de poder decidir a través del més essencial, que és el vot, el que un vol ser”.

“La llibertat guanya”

Entre els milers d’inscrits ja a la via hi ha l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas: “Tornem al carrer per demostrar que hi som i que no ens rendim, que volem la independència de Catalunya i que l’Estat espanyol acabi la repressió i la venjança.” Madrenas, a més, subratlla que “cal que ens mantinguem mobilitzats com sempre, amb l’esperit de l’1-O”: “Aquell dia ens vam fer més forts i ara hem de seguir endavant per fer-nos lliures. I ho hem de fer mobilitzats, però també amb el cap fred, perquè nosaltres sempre hem representat els valors amables, compromesos i pacífics en aquest conflicte polític.”

L’alcalde de Vilablareix, David Mascort, destaca que “és molt important participar i que ens trobem tots a la via” perquè “el que va passar no podem deixar de recordar-ho”. Considera que “és una fórmula per evidenciar que seguim drets”, “que el nostre anhel de llibertat no s’atura”, i per reivindicar que, malgrat les càrregues policials, “el referèndum va triomfar, ja que la llibertat sempre guanya la repressió”. En la mateixa línia, el batlle d’Aiguaviva, Joaquim Mateu, manifesta que amb la via gironina “es tornarà a rememorar el que va passar fa un any”: “L’acció de la policia espanyola va ser brutal, una salvatjada, un acte de covardia.” Diu, a més, que la previsió que la festa de cloenda de la via sigui a Aiguaviva servirà per agrair el fet que la gent es bolqués amb el municipi, en un enorme corrent de solidaritat. Just l’endemà de l’1-O, unes 10.000 persones es van aplegar a la població en un acte de suport a les víctimes de la repressió policial i als diversos veïns que van resultar ferits. “Fa un any, la carretera de Santa Coloma va quedar col·lapsada per aquell acte de suport i hi va haver gent que no va ni poder arribar al poble”, emfatitza.

Trams per reforçar

La iniciativa Fem-ne via! consta de 27 trams de 500 metres cada un. És una acció organitzada per les assemblees locals de l’ANC del Gironès, coordinades per la coordinadora comarcal de l’entitat. L’hora en punt per realitzar la cadena humana serà a les 17.14 h. L’organització ha calculat que calen 16.000 persones per poder agermanar els cinc municipis. La inscripció es fa al web Girona.assemblea.cat/cadena-humana-fem-ne-via. De moment, ahir hi havia més de 4.700 persones apuntades. Els dos trams inicials a Sant Julià estan gairebé plens i els dos finals, a Aiguaviva, estan complets del tot. Els que més cal reforçar són del 3 al 8 (del pont de l’Aigua entre Sarrià i Girona al Cul de la Lleona de Girona) i del 16 al 25 (de l’estació de servei Cepsa de la carretera de Santa Coloma, al seu pas per Girona, al quilòmetre 5 de la mateixa via).

El fet que a Aiguaviva s’hi faci la festa de cloenda serà com a agraïment al suport que vam rebre
Joaquim Mateu
alcalde d’aiguaviva
El més bonic de l’1-O va ser ajudar, anar tots a l’una. És la simbologia que recuperarem aquest diumenge
Marc Puigtió
alcalde de Sant julià de ramis
El rerefons de l’acció és del tot en positiu per manifestar el que volem ser i la llibertat d’expressar-nos
Narcís Fajula
alcalde de sarrià de ter
Serà una fórmula per evidenciar que seguim drets, que el nostre anhel de llibertat no s’atura
David Mascort
alcalde de vilablareix
És important que omplim la via per mantenir la il·lusió del projecte comú, que és la independència
Marta Madrenas
alcaldessa de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia