Societat

El Pla de l’Estany torna la dignitat als represaliats pel franquisme

Familiars d’homes i dones de la comarca sotmesos a consells de guerra al final del conflicte van rebre ahir el diploma de l’anul·lació dels seus processos

Fills, nets i besnets de 110 homes i dones del Pla de l’Estany que van ser represaliats pel règim de Franco van rebre ahir a Banyoles un homenatge institucional en què els van lliurar el diploma de l’anul·lació dels processos judicials, aprovada ara fa poc més d’un any pel Parlament. El president de la cambra, Roger Torrent, va intervenir en l’acte, que va reunir centenars de persones al pavelló de la Draga. Torrent va posar l’accent en el fet que la restitució de la memòria històrica equival a retornar la dignitat de les persones castigades pel franquisme. També van intervenir-hi l’expresident Carles Puigdemont (en un vídeo enregistrat), el delegat del govern a Girona, Pere Vila, i l’alcalde de Banyoles i president de la Diputació, Miquel Noguer. Tots van remarcar la transcendència de l’acte i van tenir paraules de record per als actuals presoners polítics, exiliats i encausats pel procés independentista.

En l’acte, conduït per la periodista Anna Estanyol, a més dels parlaments i del lliurament de diplomes es van projectar les intervencions del fill d’un home que van afusellar (l’alcalde Llorenç Busquets), una dona que va estar empresonada i d’un home que va explicar les dificultats econòmiques de les famílies que tenien el pare empresonat. El quartet de corda de l’Ateneu va interpretar L’emigrant i Somni, i alumnes de l’institut Brugulat van cantar les Corrandes d’exili, de Pere Quart, musicada per Ovidi Montllor.

Nombres esfereïdors

Segons les dades recollides per l’historiador Jordi Galofré i l’investigador Miquel Rustullet (promotors de l’homenatge), el resultat de la repressió al Pla de l’Estany van ser prop de 300 persones sotmeses a consell de guerra (de les quals van afusellar-ne 23), 340 internats en camps de concentració espanyols, 235 exiliats (dels quals deu van morir en camps de concentració europeus) i un nombre indeterminat de mestres depurats.

LA XIFRA

287
homes i dones
del Pla de l’Estany van patir un consell de guerra i 23 d’ells van ser condemnats a mort.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona