Societat

El Govern crea una comissió interdepartamental per a la lluita contra la pesta porcina africana

Serà el responsable d’aprovar les mesures per a la implantació dels plans de contingència contra la malaltia

El Govern ha aprovat aquest dimarts la creació d’una comissió interdepartamental per a la prevenció i la lluita contra la malaltia de la pesta porcina africana (PPA).

Aquest nou òrgan serà responsable de facilitar les actuacions transversals i garantir la coordinació dels òrgans de la Generalitat en aquest àmbit. Concretament, haurà d’aprovar les mesures pertinents per a la implantació dels plans de contingència contra la malaltia, establir criteris i marcar pautes per a la intervenció operativa de les unitats implicades. La comissió serà presidida pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i també hi haurà representants dels departaments d’Interior, Salut, Territori i Sostenibilitat, Acció Exterior, Economia i Presidència.

Aquest òrgan també haurà de seguir l’evolució de la situació epidemiològica de la malaltia de la pesta porcina africana a partir de les dades obtingudes per les diferents unitats competents en les tasques de control i vigilància.

El Govern defensa que el Departament d’Agricultura ja ha posat en marxa una primera mesura per prevenir aquesta malaltia, que consisteix en el reforç del control de les entrades de porcí provinents d’altres estats membres de la Unió Europea i també de països tercers. Des de principis d’octubre, només s’autoritzaran permisos d’entrada de garrins (PEG) procedents d’altres països de la UE en aquelles explotacions ramaderes que disposin d’una puntuació mínima de 65 punts a l’última enquesta de bioseguretat.

La Pesta Porcina Africana (PPA) és una malaltia infecciosa que afecta tant el porc domèstic com el porc senglar. La malaltia es transmet per contacte entre els animals malalts i per la ingesta de restes d’altres animals morts, carn o restes d’aliments que continguin el virus.

La PPA va entrar a l’est de la Unió Europea a finals del 2014. Actualment, els països afectats de la UE són: Lituània, Letònia, Estònia, Polònia, Romania, la República txeca, Hongria, Bulgària, i ara també Bèlgica. A l’illa de Sardenya (Itàlia), la malaltia és endèmica des del 1978. El virus de la PPA es va introduir des de Rússia als països limítrofs d’Ucraïna i Bielorússia, des d’on es va transmetre als esmentats països de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró