Societat

Més de la meitat dels conductors no fan servir l’intermitent per avançar

En un sol any, el percentatge d’aquests infractors imprudents creix un 13%

Cada 20 minuts, circula algú per l’autopista mentre mira el telèfon mòbil

El 53,1% dels conductors no fan servir l’intermitent per senyalitzar les maniobres d’avançament. Així ho revela un estudi d’Abertis, que per segon any ha analitzat el comportament de 58.800 vehicles lleugers i 11.200 de pesants en diversos trams de l’AP-7 entre Salou i Puçol, durant el 2018. L’índex d’infractors és encara més alt pel que fa a la maniobra de tornar al carril d’origen un cop ha finalitzat l’avançament, ja que el 67,1% tampoc la indiquen a la resta de conductors. A més, aquests registres han augmentat un 13,5% i un 17,4%, respectivament, comparats amb els de l’any passat.

Cristina Zamorano, responsable del Centre de Seguretat Viària d’Autopistes (Abertis), assenyala que no fer servir l’intermitent “incrementa el risc de provocar sinistres i dificulta la fluïdesa del trànsit; a més de posar en perill el mateix conductor, també afecta altres vehicles”. Zamorano ha anunciat una campanya de comunicació per conscienciar els conductors amb el lema Posa l’intermitent. La campanya es difondrà a través de les xarxes socials, els mitjans de comunicació i els panells informatius de les autopistes.

429 metres a cegues

L’informe també destaca que un 3,4% dels conductors continuen fent ús del telèfon mòbil al volant. El percentatge és inferior al de l’any passat, que era del 5%. Amb tot, Zamorano considera que les dades absolutes són “alarmants”, perquè suposen que “cada 20 minuts passa per l’autopista una persona que va conduint i mirant el mòbil”. En alguns casos, assegura, fins i tot miren el telèfon mentre fan avançaments. Abertis recorda que marcar un número de telèfon al mòbil viatjant a una velocitat de 120 km/h implica recórrer a cegues una distància de fins a 429 metres. O l’equivalent: quatre camps de futbol. “La distracció al volant va ser la primera causa d’accidents mortals i amb ferits greus durant l’any passat, segons la DGT”, remarca Zamorano.

Pel que fa a la velocitat, un 38,1% dels vehicles lleugers que circulen per les autopistes superen el límit legal de velocitat. Concretament, entre 5 i 10 quilòmetres més del permès. Aquest registre d’infractors se situa en el 36,3% en el cas dels transportistes i en el 18% en els autobusos, conductors professionals els dos col·lectius. D’altra banda, hi ha hagut un descens del nombre de passatgers de la part del darrere del cotxe que van amb el cinturó de seguretat descordat. “S’ha reduït del 20% al 10% el volum d’infractors”, comenta Zamorano. L’observatori també determina que el 14% dels vehicles circulen de manera incorrecta pel carril de l’esquerra.

Els camioners, més curosos

Una altra dada preocupant és la falta de respecte per la distància mínima de seguretat. El 20,1% dels vehicles lleugers la incompleixen, i un 6% dels quals, a més, circulen per sobre del límit de velocitat. Els vehicles pesants són més curosos: només el 7% vulneren la norma de deixar 100 metres entre camió i camió.

LES XIFRES

67,1
per cent
dels conductors no posen l’intermitent per tornar al carril d’origen un cop acabada la maniobra d’avançament.
38
per cent
dels conductors superen el límit legal de velocitat. Un 36,3% en el cas dels transportistes i un 18% en els autobusos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró