Societat

Xefs al servei de l’ètica i l’estètica

Els dos millors cuiners del món, Joan Roca i Massimo Bottura, dialoguen sobre el que l’alta cuina retorna a la societat

Reivindiquen l’empremta cultural, de coneixement i de formació

Roca va destacar que, després de la tecnològica, ara estem en una revolució humanista a la cuina

Massimo Bottura, xef del restaurant L’Osteria Francescana de la ciutat italiana de Mòdena, el número u del món segons la llista de The World’s 50 Best Restaurants, va citar més d’un cop el papa Francesc al llarg de la conversa que va mantenir amb el millor cuiner del món, Joan Roca d’ El Celler de Can Roca , restaurant que ocupa, segons el mateix rànquing, la segona posició. Massimo Bottura va recordar que havia pensat situar el Refettorio Ambrosiano , menjadors socials nascuts durant l’Expo del 2016, a l’estació de Milà –lloc d’anades i vingudes i per tant d’immigrants– en certa manera, va dir, recordant la pel·lícula Miracle a Milà (1952), de Vittorio de Sica. Va ser el papa Francesc el que va dir que havia de portar la “llum del centre a l’extraradi” i així va ser que la iniciativa solidària va emplaçar-se a la Piazza Greco, a la perifèria. Massimo Bottura ha expandit el miracle dels Refettorios, el seu projecte Food for soul, a Rio de Janeiro, on el lema és Pa i aigua.

Els dos cuiners de més excel·lència mundial van conversar ahir al vespre en un Auditori Josep Irla de Girona que va haver d’habilitar una segona sala, convidats per la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme de Calonge i Sant Antoni de la Universitat de Girona, coincidint amb el Dia de l’Alimentació, i amb l’impacte del malbaratament alimentari com a fil conductor.

El pa és molt present en l’ideari d’aquest xef italià, que s’allunya del perfil de rock star, un cuiner estel·lar amplificat pels xous de televisió però també pel ressò i el prestigi mediàtic que té l’alta cuina. Massimo Bottura s’assembla més a un pensador, un cuiner intel·lectual, pel qual l’acció de compartir és el més important dels projectes que lidera. I en aquest sentit va explicar com ha transformat el malbaratament d’aliments en “bellesa creativa” a través de Food for soul. El pa, doncs, va explicar Bottura, no és només un record infantil –“el meu plat preferit era, abans d’anar a dormir, una tassa de llet calenta amb una mica de pa sec i un polsim de sucre”–, sinó que s’ha fet llibre. A El pan es oro (Phaidon, 2018) recull més de cent cinquanta receptes a càrrec de companys com ara Ferran i Albert Adrià, Joan Roca o Alain Ducasse. El precepte era utilitzar productes que hi havia a les furgonetes dels supermercats destinats a les deixalles.

Preguntat per Joan Roca sobre “la connexió” de l’alta cuina amb la realitat i el compromís amb la societat, Massimo Bottura va recordar que són restaurants “creadors d’idees” i de “cultura i coneixement”, a banda d’agents de turisme. En aquest últim punt va destacar l’aflorament que ha viscut Mòdena, una ciutat amb moltes especificitats compartides amb Girona. En aquest retorn a la societat, Bottura va recalcar, a més, el paper de formadors i de protectors del productor local. Per reblar la defensa de la responsabilitat social de l’alta cuina va recalcar-ne “el sentit ètic al costat de l’estètica”. En el transcurs de la conversa, Joan Roca va incidir en aquest fet tot recordant que, després de “la revolució tecnològica i de la recerca del millor producte”, ara la cuina s’encamina cap a una visió més humanista. I tot i que la pregunta versava sobre política, “un afer complicat”, va reconèixer Bottura, el xef italià, tot criticant la política migratòria de Donald Trump, va dir que el missatge del seu restaurant és: “Bon dia, benvingut i bon profit.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC