Societat

Mig centenar d’entitats reclamen la llei de mesures d’habitatge i pobresa

Reclamen que el Consell de Ministres retiri el recurs al TC que va presentar el govern de Rajoy

Denuncien que es va actuar en favor de la banca i el capital

Més de mig centenar d’entitats i ajuntaments catalans van exigir ahir al govern espanyol la retirada “immediata” del recurs d’inconstitucionalitat que va presentar l’executiu del PP contra la llei catalana de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Contra la Llei 24/2015 l’anterior govern espanyol hi va presentar recurs, el maig del 2016, al Tribunal Constitucional, que va suspendre l’aplicació de gran part del seu articulat. Entre altres aspectes, la llei preveia un lloguer social obligatori dels grans tenidors a les famílies vulnerables que no poden pagar el seu lloguer o hipoteca i la cessió obligatòria per augmentar el parc d’habitatge assequible.

Reunits davant del Parlament català, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Aliança Contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC, promotors de la iniciativa legislativa popular (ILP) que va donar com a fruit la llei, van presentar un manifest perquè el recurs contra aquesta legislació catalana sigui retirada del Constitucional durant el Consell de Ministres de demà. Així ho va reclamar la portaveu de la PAH, Lucía Delgado, que també va demanar a la Generalitat que doni prioritat a “l’aplicació total, efectiva i immediata” del text, incloent-hi els convenis amb les companyies subministradores perquè assumeixin els deutes de les famílies en exclusió residencial.

El manifest va rebre nombrosos suports, entre els quals els de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, i entitats com el Col·legi d’Advocats de Barcelona, els sindicats CCOO i UGT, Òmnium, l’ANC, la Federació Catalana de Municipis, l’Associació Catalana de Municipis i el Sindicat de Llogateres, entre molts altres.

En el text es denuncia que cada dia hi ha 43 desnonaments, el 65% dels quals són de lloguers, seguits dels d’hipoteca. A més, s’hi afirma que si la llei contra la qual es va presentar recurs hagués estat vigent, “ja s’haurien impedit uns 45.000 desnonaments”, i s’hi carrega contra el PP per haver actuat “en favor dels interessos de la banca i els grans tenidors, fent que la sagnia de desnonaments hagi de ser atesa només amb recursos públics”.

LA XIFRA

45.000
desnonaments
s’haurien pogut evitar si la llei contra la qual el PP va recórrer al TC hagués estat vigent.

LA FRASE

No estem disposats a tocar ni una coma d’una llei que s’ha de recuperar perquè salva vides
Lucía Delgado
portaveu de la Plataforma d’afectats per la hipoteca

Perspectiva laboral i de gènere

Uns 1.753.500 treballadors catalans, un 15,3% del total, van tenir l’any passat ingressos per sota del llindar de la pobresa o estaven en risc d’exclusió social, segons dades de l’Idescat difoses ahir per UGT en un comunicat amb motiu del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa. També ahir es va fer públic un estudi de la Taula del Tercer Sector que alerta sobre la vulnerabilitat de les dones de famílies monoparentals. La taula vol fer visible la feminització de la pobresa i la fragilitat de les dones que es fan càrrec de la família. Per això reclama “polítiques socials que abordin la pobresa amb perspectiva de gènere”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp