Societat

El tercer sector genera ocupació tot i tenir menys recursos

La confederació d’entitats sense afany de lucre alerta que hi ha més necessitats i que s’està fent “més amb menys”

Les entitats no perceben la recuperació econòmica

El tercer sector social augmenta l’ocupació per quart any consecutiu però alerta que està fent “més amb menys recursos” i que encara no hi ha una percepció de recuperació econòmica entre les entitats. Segons les dades que recull l’anuari de l’ocupació del tercer sector, que es va fer públic ahir, les entitats sense afany de lucre que presten serveis socials i d’atenció a les persones van generar el 2017 un total de 94.500 llocs de treball.

Una xifra positiva que des de fa quatre anys no para de créixer però que des de la confederació empresarial miren amb cautela perquè només fa que constatar que el sector “fa més amb menys”. Així ho manifestava la directora de l’organització, Laia Grabulosa, que alertava que “hi ha menys recursos o estan congelats per fer més serveis, en uns anys en què la crisi ha fet impacte i tenim més necessitats socials”, destacava durant la presentació. El volum màxim de llocs de treball va ser el 2011, amb més de cent mil.

L’informe també recull la percepció que tenen les entitats socials sobre la recuperació econòmica. “Encara hi ha un 75% de les entitats, el mateix percentatge que fa un any, que és poc optimista i no veu ”, aquesta recuperació enlloc, assenyalava ahir Grabulosa.

Des del sector, una de les reivindicacions és canviar el model de finançament perquè la gestió de serveis públics d’atenció a les persones es faci fora de la llei de contractes, amb la fórmula d’acció concertada. El president de la confederació empresarial del tercer sector, Joan Segarra, va posar com a exemple i referent la ciutat de València en la gestió del servei d’atenció a les persones. “Volem ser l’aliat principal i que no sigui pel preu, sinó per la qualitat del servei i també perquè som entitats que reinvertim”, indica el president de la confederació.

LA XIFRA

94.500
són les persones contractades el 2017 per entitats sense afany de lucre que presten serveis al tercer sector.

LA FRASE

Hi ha menys recursos o estan congelats per fer més serveis, ja que hi ha més necessitats
Laia Grabulosa
directora de la confederació d’entitats del tercer sector

Un teixit de petita empresa i més dones empleades

El tercer sector social està format per petites i mitjanes empreses, de manera semblant al teixit empresarial català. Un 94% de les organitzacions del tercer sector tenen menys de 250 persones contractades, un percentatge alineat amb el conjunt del teixit empresarial català, fonamentalment format per petita i mitjana empresa també (99%). No obstant això, un 70% de les organitzacions tenen menys de 50 persones contractades, segons l’anuari del tercer sector d’aquest any.

Pel que fa al perfil del treballador social contractat en el tercer sector social, és una dona de 36 a 45 anys. La prevalença de les dones es manté en les mateixes xifres que l’any passat, un 74% de la contractació en el tercer sector social és de dones. La piràmide de la contractació ha variat lleugerament respecte a l’edició anterior, ja que el perfil de empleats s’ha envellit. El traspàs de franja d’edat majoritària ha passat de la franja de 26 a 35 anys cap al de 36 a 45 anys. Un 70% de les persones contractades són tècnics. Un 56% de les jornades laborals ho són a temps parcial, mentre que un 44% ho són a temps complet. Un repartiment similar al d’anys anteriors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona